Användningsområden
- Kokt som tillbehör
- Rå riven i sallader
- Inlagd i ättikslag
- Rostad i ugn
- I smoothies och juicer
- Som chips
- I soppor
Tips från kocken
Använd handskar vid hantering för att undvika färgning av händerna
Koka eller baka rödbetor med skalet på för att bevara färg och näring
Marinera kokta rödbetor medan de fortfarande är varma för bättre smakupptag
Så Väljer Du Rätt
Välj fasta, släta rödbetor utan sprickor eller mjuka fläckar. Mindre betor är ofta mörare och sötare. Om bladen sitter kvar ska de vara fräscha och gröna. Undvik rödbetor som känns mjuka eller har skrumpnat skal.
Roliga Smaker att Kombinera med Betor, röda
Smakprofil
Alternativ till Betor, röda
- Gulbeta (samma mängd)
- Polkabeta (samma mängd)
- Morötter (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Färska rödbetor kan förvaras i kylskåp i flera veckor om de läggs i en plastpåse med några lufthål. Bladen bör användas inom några dagar. Kokta rödbetor håller cirka en vecka i kylskåp.
Kultivering & historia
Rödbetan har länge varit en viktig del av det svenska köket, särskilt i traditionella rätter som sallader och inläggningar. Den är en självklar ingrediens i klassisk gubbröra och som tillbehör på julbordet. I modern matlagning har rödbetan fått en renässans och används nu i allt från juice till chips.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på antioxidanter
- Kan sänka blodtrycket
- Bra för uthållighet och sportprestationer
- Stödjer leverfunktionen