Användningsområden
- Stuvad som sidorätt
- I soppor och grytor
- Som ingrediens i pajer och gratänger
- Färsk i sallader
- Wokad med vitlök och olivolja
Tips från kocken
Separera blad och stjälkar vid tillagning då de har olika tillagningstider
Stjälkarna behöver ofta några minuter längre tillagningstid än bladen
Skölj noga då sand och jord lätt fastnar mellan bladen
Så Väljer Du Rätt
Välj mangold med klargröna, knapriga blad utan bruna fläckar eller slokande delar. Stjälkarna ska vara fasta och spänstiga. Mindre blad tenderar att vara mildare i smaken.
Roliga Smaker att Kombinera med Mangold
Smakprofil
Alternativ till Mangold
- Spenat (samma mängd)
- Grönkål (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Förvara mangold i plastpåse i kylskåp, helst med lite fukt. Håller cirka 3-5 dagar. Undvik att tvätta bladen före förvaring då detta kan påskynda förruttnelse.
Kultivering & historia
Mangold har odlats i medelhavsområdet sedan antiken och är särskilt populär i medelhavsköket. I Sverige har grönsaken fått ett uppsving de senaste åren tack vare ökat intresse för hälsosam mat och hemmaodling. Den är uppskattad för sin mångsidighet och näringsvärde.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på antioxidanter
- Bra källa till järn
- Innehåller mycket vitamin K
- Stödjer immunförsvaret