Gustavs Kitchen

Sötpotatis, orange

Sötpotatis är en söt och näringsrik rotfrukt med orange kött och brun skal. Den har en mjuk, krämig konsistens när den tillagas och en naturligt söt smak som påminner om vanlig potatis blandad med pumpakött och karamell.

Användningsområden

  • Ugnsbakad som tillbehör
  • I soppor och grytor
  • Som pommes frites
  • Mosad som alternativ till potatismos
  • I sallader
  • Som ingrediens i bröd och bakverk

Tips från kocken

Förvärm ugnen ordentligt för att få en krispig yta och krämigt inre

Skär i jämna bitar för jämn tillagning

Kan med fördel förånga före ugnsbakning för extra krämig konsistens

Så Väljer Du Rätt

Välj fasta, jämna sötpotatisar utan mjuka fläckar eller sprickor. Medelstor sötpotatis är ofta bäst då mycket stora exemplar kan vara träiga. Skalet ska vara helt och utan gröna fläckar.

Roliga Smaker att Kombinera med Sötpotatis, orange

Sötpotatis + tahini + citron
Den krämiga tahinin kompletterar sötpotatisens mjuka textur medan citronen ger en fräsch syrlighet
Sötpotatis + chili + lime
Hettan från chilin balanserar sötman medan limen tillför en fräsch syrlighet
Sötpotatis + salvia + brynt smör
Det brynta smörets nötiga arom och salvians örtiga smak lyfter sötpotatisens naturliga sötma

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Sötpotatis, orange

  • Potatis (samma mängd)
  • Butternutpumpa (samma mängd)
  • Morot (samma mängd)

Förvaring

Förvaras mörkt och svalt, men inte kallare än 10°C. Undvik kylskåp då det kan påverka smaken negativt. Håller cirka 2-3 veckor vid rätt förvaring. Tillagad sötpotatis kan förvaras i kylskåp upp till 4-5 dagar.

Kultivering & historia

Sötpotatis har länge varit en stapelvara i det amerikanska köket, särskilt i södra USA. I Sverige har den blivit alltmer populär under 2000-talet som ett nyttigare alternativ till vanlig potatis och som en viktig ingrediens i det moderna, hälsomedvetna köket.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
86
Protein
1.6 g
Kolhydrater
20.1 g
Fett
0.1 g
Fiber
3 g

Vitaminer

Vitamin A (betakaroten)
14187 IU
Vitamin C
19.6 mg
Vitamin B6
0.2 mg

Mineraler

Kalium
337 mg
Magnesium
25 mg
Järn
0.6 mg

Hälsofördelar

  • Rik på betakaroten som omvandlas till A-vitamin
  • Bra källa till antioxidanter
  • Innehåller mycket fiber
  • Långsamma kolhydrater med lågt GI

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Relativt lågt klimatavtryck vid lokal odling.
Skalet är ätbart och näringsrikt, tvätta väl och använd hela rotfrukten.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept