Användningsområden
- Ugnsbakad som tillbehör
- I soppor och grytor
- Som pommes frites
- Mosad som alternativ till potatismos
- I sallader
- Som ingrediens i bröd och bakverk
Tips från kocken
Förvärm ugnen ordentligt för att få en krispig yta och krämigt inre
Skär i jämna bitar för jämn tillagning
Kan med fördel förånga före ugnsbakning för extra krämig konsistens
Så Väljer Du Rätt
Välj fasta, jämna sötpotatisar utan mjuka fläckar eller sprickor. Medelstor sötpotatis är ofta bäst då mycket stora exemplar kan vara träiga. Skalet ska vara helt och utan gröna fläckar.
Roliga Smaker att Kombinera med Sötpotatis, orange
Smakprofil
Alternativ till Sötpotatis, orange
- Potatis (samma mängd)
- Butternutpumpa (samma mängd)
- Morot (samma mängd)
Förvaring
Förvaras mörkt och svalt, men inte kallare än 10°C. Undvik kylskåp då det kan påverka smaken negativt. Håller cirka 2-3 veckor vid rätt förvaring. Tillagad sötpotatis kan förvaras i kylskåp upp till 4-5 dagar.
Kultivering & historia
Sötpotatis har länge varit en stapelvara i det amerikanska köket, särskilt i södra USA. I Sverige har den blivit alltmer populär under 2000-talet som ett nyttigare alternativ till vanlig potatis och som en viktig ingrediens i det moderna, hälsomedvetna köket.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på betakaroten som omvandlas till A-vitamin
- Bra källa till antioxidanter
- Innehåller mycket fiber
- Långsamma kolhydrater med lågt GI