Gustavs Kitchen

Smörbönor

Smörbönor är stora, platta, krämvita bönor med en mild, smörig smak och mjuk konsistens. De är näringsrika och mättande, perfekta för grytor, soppor och sallader. När de är tillagade får de en len, krämig textur som påminner om smör, därav namnet.

Användningsområden

  • I soppor och grytor
  • Som bas i vegetariska biffar
  • I sallader
  • Som hummus eller böndipp
  • Som sidorätt med olivolja och örter

Tips från kocken

Blötlägg alltid torkade smörbönor över natten för bästa resultat

Tillsätt inte salt förrän bönorna är nästan färdigkokta, annars kan de bli hårda

Spara kokvattnet - det kan användas som bas i soppor eller såser

Så Väljer Du Rätt

Välj torkade bönor som är hela och jämnt färgade utan fläckar eller sprickor. Om du köper färdigkokta på burk, se till att burkarna inte är buckliga eller uppsvällda.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Smörbönor

  • Cannellinibönor (samma mängd)
  • Stora vita bönor (samma mängd)
  • Kikärtor (samma mängd)

Förvaring

Torkade smörbönor kan förvaras i en lufttät behållare i rumstemperatur i upp till ett år. Kokta bönor håller sig cirka 3-4 dagar i kylskåp och kan även frysas.

Kultivering & historia

Smörbönor har sitt ursprung i Peru och har varit en viktig proteinkälla i sydamerikansk matlagning i tusentals år. I Sverige har de blivit alltmer populära i takt med ökat intresse för vegetarisk mat och medelhavsköket, där de ofta används i sallader och grytor.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
338
Protein
21 g
Kolhydrater
63 g
Fett
0.8 g
Fiber
19 g

Vitaminer

Folat
256 µg
Tiamin (B1)
0.2 mg
Niacin (B3)
2.1 mg

Mineraler

Järn
7.1 mg
Kalium
1724 mg
Magnesium
224 mg
Zink
3.2 mg

Hälsofördelar

  • Rik på protein
  • Hög fiberhalt
  • Bra källa till järn
  • Innehåller B-vitaminer
  • Låg fetthalt

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept