Användningsområden
- I soppor och grytor
- Som bas i vegetariska biffar
- I sallader
- Som hummus eller böndipp
- Som sidorätt med olivolja och örter
Tips från kocken
Blötlägg alltid torkade smörbönor över natten för bästa resultat
Tillsätt inte salt förrän bönorna är nästan färdigkokta, annars kan de bli hårda
Spara kokvattnet - det kan användas som bas i soppor eller såser
Så Väljer Du Rätt
Välj torkade bönor som är hela och jämnt färgade utan fläckar eller sprickor. Om du köper färdigkokta på burk, se till att burkarna inte är buckliga eller uppsvällda.
Smakprofil
Alternativ till Smörbönor
- Cannellinibönor (samma mängd)
- Stora vita bönor (samma mängd)
- Kikärtor (samma mängd)
Förvaring
Torkade smörbönor kan förvaras i en lufttät behållare i rumstemperatur i upp till ett år. Kokta bönor håller sig cirka 3-4 dagar i kylskåp och kan även frysas.
Kultivering & historia
Smörbönor har sitt ursprung i Peru och har varit en viktig proteinkälla i sydamerikansk matlagning i tusentals år. I Sverige har de blivit alltmer populära i takt med ökat intresse för vegetarisk mat och medelhavsköket, där de ofta används i sallader och grytor.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på protein
- Hög fiberhalt
- Bra källa till järn
- Innehåller B-vitaminer
- Låg fetthalt