Gustavs Kitchen

Skärbönor

Skärbönor är långa, platta, gröna bönor med en karakteristisk "skärande" kant längs sidorna. De har en krispig konsistens när de är färska och blir mjuka och milda i smaken när de tillagas. Bönorna är bredare än vanliga haricots verts och har en tydlig söt, grön smak.

Användningsområden

  • Som sidorätt till kött eller fisk
  • I grytor och soppor
  • I sallader (förvällda)
  • Som ingrediens i pastarätter
  • Inlagda i vinäger
  • I wokrätter

Tips från kocken

Skär bort ändarna och eventuella trådar längs kanterna före tillagning

Blanchera snabbt för att behålla den gröna färgen och krispigheten

Överkoka inte - de ska fortfarande ha lite tuggmotstånd

Så Väljer Du Rätt

Välj skärbönor som är ljust gröna, fasta och knapriga. De ska vara släta utan bruna fläckar eller skrynklig yta. Bönorna ska knäckas lätt när man böjer dem - detta är ett tecken på fräschör.

Roliga Smaker att Kombinera med Skärbönor

Skärbönor + rostade hasselnötter + citronzest
Nötterna ger en rostad, krämig kontrast till de krispiga bönorna medan citronzesten adderar frisk syrlighet
Skärbönor + vitlök + chiliflakes
En klassisk kombination där vitlökens sötma och chilins hetta lyfter bönornas milda smak
Skärbönor + sesamolja + ingefära
En asiatisk twist där sesamoljans nötighet och ingefärans hetta skapar en spännande smakprofil

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Skärbönor

  • Haricots verts (samma mängd)
  • Sockerärtor (samma mängd)
  • Sparris (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Juli
Augusti
September

Förvaring

Förvara färska skärbönor i kylskåp i en plastpåse med några hål för ventilation. De håller sig fräscha i cirka 5-7 dagar. Undvik att tvätta bönorna innan förvaring då fukt kan påskynda förruttnelse.

Kultivering & historia

Skärbönor har länge varit en populär grönsak i det svenska köket, särskilt under sensommaren när de är som färskast. De är en traditionell ingrediens i många husmanskostsrätter och används ofta som tillbehör till kött- och fiskrätter.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
31
Protein
1.8 g
Kolhydrater
7 g
Fett
0.2 g
Fiber
3.4 g

Vitaminer

Vitamin C
16 mg
Vitamin K
43 μg
Vitamin A
690 IU

Mineraler

Kalium
211 mg
Kalcium
37 mg
Magnesium
25 mg

Hälsofördelar

  • Rik på kostfiber
  • God källa till vitamin C och K
  • Lågt kaloriinnehåll
  • Innehåller antioxidanter

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Lågt klimatavtryck vid säsongsodling.
Hela bönan kan användas, trimma bara ändarna. Överbliven kan frysas..

Gustavs Kitchen

Mat & Recept