Användningsområden
- Som sidorätt till kött eller fisk
- I grytor och soppor
- I sallader (förvällda)
- Som ingrediens i pastarätter
- Inlagda i vinäger
- I wokrätter
Tips från kocken
Skär bort ändarna och eventuella trådar längs kanterna före tillagning
Blanchera snabbt för att behålla den gröna färgen och krispigheten
Överkoka inte - de ska fortfarande ha lite tuggmotstånd
Så Väljer Du Rätt
Välj skärbönor som är ljust gröna, fasta och knapriga. De ska vara släta utan bruna fläckar eller skrynklig yta. Bönorna ska knäckas lätt när man böjer dem - detta är ett tecken på fräschör.
Roliga Smaker att Kombinera med Skärbönor
Smakprofil
Alternativ till Skärbönor
- Haricots verts (samma mängd)
- Sockerärtor (samma mängd)
- Sparris (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Förvara färska skärbönor i kylskåp i en plastpåse med några hål för ventilation. De håller sig fräscha i cirka 5-7 dagar. Undvik att tvätta bönorna innan förvaring då fukt kan påskynda förruttnelse.
Kultivering & historia
Skärbönor har länge varit en populär grönsak i det svenska köket, särskilt under sensommaren när de är som färskast. De är en traditionell ingrediens i många husmanskostsrätter och används ofta som tillbehör till kött- och fiskrätter.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på kostfiber
- God källa till vitamin C och K
- Lågt kaloriinnehåll
- Innehåller antioxidanter