Användningsområden
- Som bas i blandade sallader
- Garnering på smörgåsar och tallrikar
- I wraps och salladsrullar
- Som dekorativ kant på bufféfat
- I gröna smoothies
Tips från kocken
Skölj bladen varsamt för att bevara den krusiga texturen
Riv bladen i lagom stora bitar istället för att skära med kniv för att undvika brunfärgning
Blanda gärna med andra salladssorter för variation i textur och färg
Så Väljer Du Rätt
Välj huvuden som känns fasta och fräscha med jämn färg utan bruna kanter eller fläckar. Bladen ska vara krusiga och spänstiga, inte slokande eller missfärgade.
Smakprofil
Alternativ till Sallad, Lollo Rossa
- Lollo Bionda (samma mängd)
- Röd ekbladssallad (samma mängd)
- Frisésallat (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Förvara Lollo Rossa i kylskåp i plastpåse eller låda med hushållspapper som absorberar fukt. Håller cirka 4-7 dagar om den förvaras rätt. Tvätta inte bladen förrän strax innan användning.
Kultivering & historia
Lollo Rossa utvecklades i Italien och har blivit populär världen över tack vare sitt dekorativa utseende och sin mångsidiga användning. I Sverige används den ofta i restaurangkök och har blivit en favorit bland hemmaodlare för sin vackra färg och lättodlade natur.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på antioxidanter tack vare den röda färgen
- Lågt kaloriinnehåll
- God källa till A-vitamin och K-vitamin
- Innehåller folat och järn