Gustavs Kitchen

Sallad, Lollo Rossa

Lollo Rossa är en dekorativ, krusig sallad med vackert vinröda till rödbruna blad. Den har en mild, något nötig smak och en krispig, luftig textur. Bladen är tätt krusade vilket ger salladen ett karakteristiskt utseende och gör den perfekt för att skapa volym i sallader.

Användningsområden

  • Som bas i blandade sallader
  • Garnering på smörgåsar och tallrikar
  • I wraps och salladsrullar
  • Som dekorativ kant på bufféfat
  • I gröna smoothies

Tips från kocken

Skölj bladen varsamt för att bevara den krusiga texturen

Riv bladen i lagom stora bitar istället för att skära med kniv för att undvika brunfärgning

Blanda gärna med andra salladssorter för variation i textur och färg

Så Väljer Du Rätt

Välj huvuden som känns fasta och fräscha med jämn färg utan bruna kanter eller fläckar. Bladen ska vara krusiga och spänstiga, inte slokande eller missfärgade.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Sallad, Lollo Rossa

  • Lollo Bionda (samma mängd)
  • Röd ekbladssallad (samma mängd)
  • Frisésallat (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Maj
Juni
Juli
Augusti
September

Förvaring

Förvara Lollo Rossa i kylskåp i plastpåse eller låda med hushållspapper som absorberar fukt. Håller cirka 4-7 dagar om den förvaras rätt. Tvätta inte bladen förrän strax innan användning.

Kultivering & historia

Lollo Rossa utvecklades i Italien och har blivit populär världen över tack vare sitt dekorativa utseende och sin mångsidiga användning. I Sverige används den ofta i restaurangkök och har blivit en favorit bland hemmaodlare för sin vackra färg och lättodlade natur.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
13
Protein
1.2 g
Kolhydrater
2.3 g
Fett
0.2 g
Fiber
1.3 g

Vitaminer

Vitamin A
290 μg
Vitamin K
126 μg
Vitamin C
4 mg
Folat
38 μg

Mineraler

Kalium
187 mg
Kalcium
33 mg
Järn
1.2 mg

Hälsofördelar

  • Rik på antioxidanter tack vare den röda färgen
  • Lågt kaloriinnehåll
  • God källa till A-vitamin och K-vitamin
  • Innehåller folat och järn

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Lågt klimatavtryck vid säsongsodling.
Hela huvudet kan användas, även de yttre bladen kan användas i soppor eller smoothies.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept