Gustavs Kitchen

Sallad, blandad

Blandad sallad består av olika sorters bladgrönsaker som isbergssallad, rucola, spenat, romansallad och andra gröna blad. Denna blandning ger en varierad smak- och texturupplevelse, från milda och krispiga till pepprigt bittra blad.

Användningsområden

  • Som bas i sallader
  • Som garnering på tallrikar
  • I smörgåsar och wraps
  • Som sidorätt till huvudrätter
  • I smoothies och gröna drinkar

Tips från kocken

Skölj och torka salladsbladen noggrant för bästa resultat

Tillsätt dressing precis innan servering för att behålla krispigheten

Blanda gärna olika strukturer och smaker för en mer intressant sallad

Förvara alltid sallad torr och kall för längsta hållbarhet

Så Väljer Du Rätt

Välj salladsblad som ser fräscha och knapriga ut, utan bruna kanter eller slokande blad. Undvik sallad med gula eller slemmiga blad.

Roliga Smaker att Kombinera med Sallad, blandad

Blandad sallad + päron + valnötter + getost
Söta päron och krämig getost balanserar salladsbladen, medan valnötter ger krispighet
Blandad sallad + granatäpple + avokado + lime
Frisk och färgglad kombination där granatäpplets sötma möter avokadons krämighet
Blandad sallad + rostade kikärtor + citron + tahini
Krispiga kikärtor ger protein och textur, medan tahini och citron skapar en krämig dressing

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Sallad, blandad

  • Isbergssallad (samma mängd)
  • Romansallad (samma mängd)
  • Rucola (hälften så mycket (starkare smak))

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September

Förvaring

Förvara i kylskåp i en lufttät behållare eller plastpåse med en pappershandduk som absorberar fukt. Bäst att använda inom 3-5 dagar. Skölj bladen precis innan användning.

Kultivering & historia

Sallad har varit en viktig del av mänsklig kost sedan antiken. I modern tid har blandad sallad blivit en stapelvara i svenska hem och restauranger, särskilt med det ökade intresset för hälsosam kost och varierad kosthållning.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
15
Protein
1.2 g
Kolhydrater
2.9 g
Fett
0.2 g
Fiber
1.6 g

Vitaminer

Vitamin A
120 μg
Vitamin C
9 mg
Vitamin K
126 μg

Mineraler

Kalium
194 mg
Kalcium
36 mg
Järn
0.9 mg

Hälsofördelar

  • Rik på antioxidanter
  • Bra källa till kostfiber
  • Lågt kaloriinnehåll
  • Innehåller viktiga vitaminer och mineraler
  • Bidrar till vätskebalansen

Miljöpåverkan

Vatten: Relativt låg vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Lågt till måttligt, beroende på odlingsmetod och transport.
Förvara rätt för längre hållbarhet, använd även stjälkar, kompostera rester.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept