Användningsområden
- I sallader och som garnering
- På smörgåsar och i wraps
- Som bas i gröna smoothies
- I vårrullar och salladsrullar
- Som dekorativ kant på tallrikar
Tips från kocken
Riv eller klipp bladen istället för att skära med kniv för att undvika brunfärgning
Torka bladen noggrant efter tvätt för bästa hållbarhet och krispighet
Servera direkt efter beredning för bästa textur och utseende
Så Väljer Du Rätt
Välj plocksallad med fräscha, spänstiga blad utan bruna kanter eller slokande partier. Bladen ska ha en klar grön färg och vara fria från gula eller missfärgade fläckar.
Roliga Smaker att Kombinera med Plocksallad
Smakprofil
Alternativ till Plocksallad
- Romansallat (samma mängd)
- Rucola (samma mängd)
- Spenat (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Förvara plocksallad i kylskåp i en plastpåse med några små hål för ventilation. Bäst att inte tvätta bladen förrän de ska användas. Håller cirka 4-7 dagar i kylskåp.
Kultivering & historia
Plocksallad har länge varit en populär grönsak i svenska trädgårdar och på kolonilotter. Den är särskilt uppskattad eftersom man kan skörda blad efter blad under hela säsongen utan att behöva ta upp hela plantan. Detta gör den till en praktisk och ekonomisk grönsak för hemmaodlare.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på antioxidanter
- Bra källa till kostfiber
- Lågt kaloriinnehåll
- Bidrar till vätskebalansen