Gustavs Kitchen

Pärlhöna

Pärlhönan är en domesticerad fågel med ett distinkt grått, fläckigt fjäderdräkt som påminner om ett pärlemormönster. Ursprungligen från Afrika, är den en populär köttfågel med en något vildare och mer intensiv smak än vanlig kyckling. Köttet är mörkare, fastare och har en mer vildtsmak som påminner om vildfågel.

Användningsområden

  • Stekt hel
  • Grillad
  • I grytor
  • Som stek
  • I sallader

Tips från kocken

Undvik att torka ut köttet, det är magrare än kyckling

Marinera gärna för att få mer smak

Passar utmärkt med kraftiga kryddor och örter

Så Väljer Du Rätt

Välj färska pärlhöns med fast, fast kött och utan missfärgningar. Lukten ska vara mild och färsk. Färska pärlhöns ska ha en ljus, jämn färg utan mörka fläckar.

Roliga Smaker att Kombinera med Pärlhöna

Pärlhöna + rosmarin + citron
De aromatiska örterna förstärker fågels vilda karaktär medan citronen tillför en fräsch syrlighet
Pärlhöna + svartpeppar + vitlök
Vitlökens hetta och svartpepperns kryddighet lyfter fram köttets naturliga smak

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Pärlhöna

  • Kyckling (samma mängd)
  • Vaktel (något mindre mängd)
  • Kalkon (något mindre mängd)

Förvaring

Förvaras i kylskåp och tillagas inom 1-2 dagar efter inköp. Kan frysas i upp till 3 månader om den förvaras väl förpackad.

Kultivering & historia

I Afrika är pärlhönan en traditionell köttfågel som ofta används vid festliga tillfällen. I Europa har den blivit allt mer populär inom gourmetmatlagning och anses vara en delikatess, särskilt i franska och italienska kök.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
130
Protein
20 g
Kolhydrater
0 g
Fett
6 g
Fiber
0 g

Vitaminer

Mineraler

Hälsofördelar

  • Hög proteinhalt
  • Lågt fettinnehåll
  • Rik på vitaminer och mineraler
  • Bra källa till selen

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept