Gustavs Kitchen

Paprika, röd

Röd paprika är en söt och saftig fruktgrönsak med ett krispigt fruktkött. Den har en intensiv röd färg och en karakteristiskt söt smak som utvecklats genom att låta grön paprika mogna helt. Frukten är ihålig med ett fröhus i mitten och har en blank, slät yta.

Användningsområden

  • I sallader
  • Som snacks
  • I wok
  • I grytor
  • Som garnering
  • I pastarätter
  • Grillad som tillbehör

Tips från kocken

Grilla eller rosta paprikan för att förhöja den naturliga sötman

Ta bort kärnhuset genom att skära runt stjälken i en cirkel - då får du ut det mesta av fruktköttet

Spara överbliven paprika i frysen för användning i grytor och soppor

Så Väljer Du Rätt

Välj paprika som känns fast och tung för sin storlek. Skalet ska vara blankt och slätt utan mjuka fläckar eller skrynklor. En mogen röd paprika ska ha en djup, jämn färg över hela ytan.

Roliga Smaker att Kombinera med Paprika, röd

Röd paprika + fetaost + oregano
Den söta paprikan balanseras perfekt av den salta osten och de aromatiska örterna
Röd paprika + mango + lime
En fräsch kombination där paprikans sötma möter mangons tropiska toner och limens syrlighet
Röd paprika + valnötter + honung
Den krispiga paprikan får en ny dimension med valnötternas nötighet och honungens sötma

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Paprika, röd

  • Gul paprika (samma mängd)
  • Orange paprika (samma mängd)
  • Tomat (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Juni
Juli
Augusti
September

Förvaring

Förvara i kylskåp i grönsakslådan där den håller cirka en vecka. Undvik att tvätta paprikan innan förvaring då fukt kan påskynda förruttnelse. Kan även frysas i bitar för längre förvaring.

Kultivering & historia

Paprika härstammar från Sydamerika men har blivit en viktig ingrediens i det svenska köket. Den röda paprikan är särskilt populär för sin söta smak och används både rå i sallader och tillagad i olika maträtter. I Sverige blev paprikan vanlig under 1960-talet och är idag en av våra mest använda grönsaker.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
31
Protein
1 g
Kolhydrater
6 g
Fett
0.3 g
Fiber
2.1 g

Vitaminer

Vitamin C
128 mg
Vitamin A
157 μg
Vitamin B6
0.3 mg
Vitamin K
4.9 μg

Mineraler

Kalium
211 mg
Magnesium
12 mg
Fosfor
26 mg

Hälsofördelar

  • Rik på C-vitamin
  • God källa till antioxidanter
  • Innehåller betakaroten
  • Lågt kaloriinnehåll
  • Bra för immunförsvaret

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Relativt lågt klimatavtryck vid säsongsodling, högre vid växthusodling vintertid.
Hela paprikan kan användas, även kärnhuset kan torkas och malas till paprikapulver.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept