Användningsområden
- I sallader
- Som snacks
- I wok
- I grytor
- Som garnering
- I pastarätter
- Grillad som tillbehör
Tips från kocken
Grilla eller rosta paprikan för att förhöja den naturliga sötman
Ta bort kärnhuset genom att skära runt stjälken i en cirkel - då får du ut det mesta av fruktköttet
Spara överbliven paprika i frysen för användning i grytor och soppor
Så Väljer Du Rätt
Välj paprika som känns fast och tung för sin storlek. Skalet ska vara blankt och slätt utan mjuka fläckar eller skrynklor. En mogen röd paprika ska ha en djup, jämn färg över hela ytan.
Roliga Smaker att Kombinera med Paprika, röd
Smakprofil
Alternativ till Paprika, röd
- Gul paprika (samma mängd)
- Orange paprika (samma mängd)
- Tomat (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Förvara i kylskåp i grönsakslådan där den håller cirka en vecka. Undvik att tvätta paprikan innan förvaring då fukt kan påskynda förruttnelse. Kan även frysas i bitar för längre förvaring.
Kultivering & historia
Paprika härstammar från Sydamerika men har blivit en viktig ingrediens i det svenska köket. Den röda paprikan är särskilt populär för sin söta smak och används både rå i sallader och tillagad i olika maträtter. I Sverige blev paprikan vanlig under 1960-talet och är idag en av våra mest använda grönsaker.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på C-vitamin
- God källa till antioxidanter
- Innehåller betakaroten
- Lågt kaloriinnehåll
- Bra för immunförsvaret