Gustavs Kitchen

Paprika, orange

Orange paprika är en söt och saftig variant av paprika med en vacker orange färg. Den har en mild, fruktig smak som är något sötare än grön paprika men mindre söt än röd paprika. Fruktköttet är krispigt och saftigt med en tunn skal som är lätt att skära eller äta rå.

Användningsområden

  • Rå i sallader
  • Grillad som tillbehör
  • Stekt i wok och grytor
  • Som färgglatt tillbehör på buffébord
  • Hackad i salsas och röror
  • Fylld och gratinerad

Tips från kocken

Rosta hela paprikan för att enkelt kunna ta bort skalet

Spara kärnhuset och torka för att använda som krydda i matlagning

Skär i jämnstora bitar för jämn tillagning

Så Väljer Du Rätt

Välj paprika som känns fast och tung för sin storlek. Skalet ska vara blankt och slätt utan mjuka fläckar eller skrynklor. En fräsch paprika ska ha ett fast och grönt skaft.

Roliga Smaker att Kombinera med Paprika, orange

Orange paprika + fetaost + mynta
En fräsch kombination där paprikans sötma möter ostens sälta och myntans friska smak
Orange paprika + quinoa + granatäpple
En färgsprakande blandning med spännande texturer och balanserade smaker
Orange paprika + avokado + lime
Krämig avokado kompletterar paprikans krispighet medan lime ger en fräsch syrlighet

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Paprika, orange

  • Gul paprika (samma mängd)
  • Röd paprika (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Juni
Juli
Augusti
September

Förvaring

Förvara i kylskåp i grönsakslådan upp till en vecka. Undvik att tvätta paprika innan förvaring då fukt kan påskynda förruttnelse. Kan också frysas i bitar, men blir då mjukare i konsistensen.

Kultivering & historia

Orange paprika är en modern variant av paprika som har blivit populär för sin tilltalande färg och milda smak. Den används ofta i sallader och som dekoration tack vare sin vackra färg. I Sverige har den, tillsammans med andra paprikafärger, blivit en stapelvara i många hushåll.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
30
Protein
1 g
Kolhydrater
6 g
Fett
0.3 g
Fiber
2 g

Vitaminer

Vitamin C
150 mg
Vitamin A
3500 IU
Vitamin B6
0.2 mg

Mineraler

Kalium
200 mg
Magnesium
12 mg

Hälsofördelar

  • Rik på antioxidanter
  • Stärker immunförsvaret
  • Bra för ögonhälsan
  • Bidrar till god hjärthälsa

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Relativt lågt om odlad i Sverige eller närområdet, högre vid import.
Hela paprikan kan användas, även kärnhuset kan torkas och användas som krydda.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept