Användningsområden
- Rå i sallader
- Grillad som tillbehör
- Stekt i wok och grytor
- Som färgglatt tillbehör på buffébord
- Hackad i salsas och röror
- Fylld och gratinerad
Tips från kocken
Rosta hela paprikan för att enkelt kunna ta bort skalet
Spara kärnhuset och torka för att använda som krydda i matlagning
Skär i jämnstora bitar för jämn tillagning
Så Väljer Du Rätt
Välj paprika som känns fast och tung för sin storlek. Skalet ska vara blankt och slätt utan mjuka fläckar eller skrynklor. En fräsch paprika ska ha ett fast och grönt skaft.
Roliga Smaker att Kombinera med Paprika, orange
Smakprofil
Alternativ till Paprika, orange
- Gul paprika (samma mängd)
- Röd paprika (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Förvara i kylskåp i grönsakslådan upp till en vecka. Undvik att tvätta paprika innan förvaring då fukt kan påskynda förruttnelse. Kan också frysas i bitar, men blir då mjukare i konsistensen.
Kultivering & historia
Orange paprika är en modern variant av paprika som har blivit populär för sin tilltalande färg och milda smak. Den används ofta i sallader och som dekoration tack vare sin vackra färg. I Sverige har den, tillsammans med andra paprikafärger, blivit en stapelvara i många hushåll.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på antioxidanter
- Stärker immunförsvaret
- Bra för ögonhälsan
- Bidrar till god hjärthälsa