Användningsområden
- I grytor och soppor
- Som proteinkälla i sallader
- I curryrätter
- Som sidorätt tillsammans med ris
- I vegetariska biffar och burgare
Tips från kocken
Blötlägg bönorna över natten för kortare koktid
Tillsätt inte salt förrän bönorna är nästan färdigkokta, då salt kan göra skalen hårda
Spara kokvattnet - det kan användas som bas i soppor och såser
Så Väljer Du Rätt
Välj torra, hela bönor utan sprickor eller missfärgningar. Om du köper färdigkokta bönor, kontrollera att förpackningen är oskadd och att bönorna ligger i klar vätska.
Roliga Smaker att Kombinera med Ögonbönor
Smakprofil
Alternativ till Ögonbönor
- Kidneybönor (samma mängd)
- Vita bönor (samma mängd)
- Borlottibönor (samma mängd)
Förvaring
Torkade ögonbönor kan förvaras i en lufttät behållare i rumstemperatur i upp till ett år. Kokta bönor håller sig cirka 5 dagar i kylskåp och kan även frysas.
Kultivering & historia
Ögonbönor är en viktig stapelvara i det västafrikanska köket och har spridits globalt genom historien. I södra USA är de en traditionell nyårsrätt som sägs bringa tur. I Sverige har de blivit alltmer populära i takt med ökat intresse för växtbaserad kost och internationell matlagning.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på protein
- Bra källa till järn
- Innehåller mycket fiber
- Lågt GI
- Rik på folat