Gustavs Kitchen

Ögonbönor

Ögonbönor är små, krämvita bönor med en karakteristisk svart "prick" som ser ut som ett öga. De har en mild, nötaktig smak och en krämig konsistens. Dessa bönor är lätta att tillaga och behåller sin form väl under kokning.

Användningsområden

  • I grytor och soppor
  • Som proteinkälla i sallader
  • I curryrätter
  • Som sidorätt tillsammans med ris
  • I vegetariska biffar och burgare

Tips från kocken

Blötlägg bönorna över natten för kortare koktid

Tillsätt inte salt förrän bönorna är nästan färdigkokta, då salt kan göra skalen hårda

Spara kokvattnet - det kan användas som bas i soppor och såser

Så Väljer Du Rätt

Välj torra, hela bönor utan sprickor eller missfärgningar. Om du köper färdigkokta bönor, kontrollera att förpackningen är oskadd och att bönorna ligger i klar vätska.

Roliga Smaker att Kombinera med Ögonbönor

Ögonbönor + sötpotatis + kokosmjölk
En krämig kombination där sötpotatisens sötma kompletterar bönornas milda smak, medan kokosmjölken binder ihop allt
Ögonbönor + grönkål + citron
Grönkålens beska och citronens syrlighet lyfter bönornas jordiga toner
Ögonbönor + rostad paprika + spiskummin
Paprikans sötma och spiskumminens värme skapar en välbalanserad smakprofil med bönorna som bas

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Ögonbönor

  • Kidneybönor (samma mängd)
  • Vita bönor (samma mängd)
  • Borlottibönor (samma mängd)

Förvaring

Torkade ögonbönor kan förvaras i en lufttät behållare i rumstemperatur i upp till ett år. Kokta bönor håller sig cirka 5 dagar i kylskåp och kan även frysas.

Kultivering & historia

Ögonbönor är en viktig stapelvara i det västafrikanska köket och har spridits globalt genom historien. I södra USA är de en traditionell nyårsrätt som sägs bringa tur. I Sverige har de blivit alltmer populära i takt med ökat intresse för växtbaserad kost och internationell matlagning.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
336
Protein
21.2 g
Kolhydrater
63.1 g
Fett
1.3 g
Fiber
10.6 g

Vitaminer

Folat
356 µg
Tiamin (B1)
0.4 mg
Vitamin B6
0.5 mg

Mineraler

Järn
8.3 mg
Kalium
1112 mg
Magnesium
183 mg

Hälsofördelar

  • Rik på protein
  • Bra källa till järn
  • Innehåller mycket fiber
  • Lågt GI
  • Rik på folat

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept