Gustavs Kitchen

Kycklinglårkött

Kycklinglårkött är en mörkare, saftigare och mer smakrik del av kycklingen jämfört med kycklingbröst. Det har en högre fetthalt som ger en rikare smak och mjukare konsistens. Lårköttet kommer från den övre delen av kycklingens ben och är mörkare i färgen med en mer intensiv kycklingsmak.

Användningsområden

  • Grillning
  • Stekning
  • Braising
  • Marinering
  • Wok-rätter
  • Grytor
  • Sallader

Så Väljer Du Rätt

Välj kycklinglårkött som ser fräscht ut, har en jämn färg och inte är blött eller slemmigt. Färskt kött ska ha en ljus rosa till ljusbrun färg utan mörkare fläckar.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Kycklinglårkött

  • Kycklingbröst (samma mängd)
  • Kalkon (samma mängd)
  • Anklår (något mindre mängd)

Förvaring

Förvara i kylskåp och använd inom 1-2 dagar efter inköp. Kan frysas i upp till 3 månader. Täck väl för att förhindra uttorkning.

Kultivering & historia

Kycklinglårkött är populärt i många matlagningsstilar världen över, särskilt i asiatisk, sydamerikansk och mellanöstern matlagning. I Sverige har det blivit allt vanligare som ett smakrikt alternativ till kycklingbröst.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
209
Protein
18.5 g
Kolhydrater
0 g
Fett
14.5 g
Fiber
0 g

Vitaminer

B6
0.4 mg
B12
0.3 μg
Niacin
6.5 mg

Mineraler

Zink
2.1 mg
Selen
22 μg
Fosfor
170 mg

Hälsofördelar

  • Rik källa till protein
  • Innehåller viktiga B-vitaminer
  • God källa till mineraler som zink och selen

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept