Kikärter är runda, beiga bönor med en mild, nötig smak och krämig konsistens. De är en viktig proteinkälla i medelhavs- och mellanösternkök och används i många populära rätter som hummus, falafel och olika sallader och grytor.
Användningsområden
- Hummus
- Falafel
- Sallader
- Grytor
- Soppor
- Veganska burgare
- Rostade som snacks
Så Väljer Du Rätt
Välj hela, jämna bönor utan sprickor eller märken. För torra kikärter, se till att de är hela och inte har några tecken på fukt eller insektsangrepp.
Roliga Smaker att Kombinera med Kikärter (garbanzobönor)
Kikärter + tahini + citron
Klassisk hummus-kombination där tahinis nötighet möter citronens syrlighet och kikärternas krämighet
Kikärter + rostad spiskummin + chili
Kryddiga toner som förhöjer kikärternas naturliga smak och ger en het touch
Kikärter + rostad vitlök + rosmarin
Djupa, jordiga smaker som kompletterar kikärternas mjuka karaktär
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Kikärter (garbanzobönor)
- Vita bönor (samma mängd)
- Cannellini bönor (samma mängd)
- Röda linser (något mindre mängd)
Förvaring
Torra kikärter kan förvaras i täta behållare i upp till ett år. Kokta kikärter håller sig 3-5 dagar i kylskåp. Kan även frysas i upp till 4-6 månader.
Kultivering & historia
Kikärter har odlats i tusentals år och är en grundsten i medelhavs-, mellanösterns och indiska matlagning. I Sverige har de blivit allt vanligare de senaste decennierna, särskilt inom vegetarisk och vegansk matlagning.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
164
Protein
8.9 g
Kolhydrater
27.4 g
Fett
2.6 g
Fiber
7.6 g
Vitaminer
Folat
172 µg
Vitamin B6
0.2 mg
Vitamin C
1.7 mg
Mineraler
Järn
2.9 mg
Magnesium
48 mg
Kalium
291 mg
Hälsofördelar
- Högt proteininnehåll
- Rik på fiber
- Hjälper till att reglera blodsocker
- Stödjer hjärtehälsa
- Främjar mag-tarmhälsa