Gustavs Kitchen

Järpnässallad

Järpnässallad är en traditionell svensk salladsort med ljusgröna, krusiga blad och en mild, söt smak. Den är känd för sin krispiga textur och förmåga att behålla sin fräschör längre än många andra salladssorter. Bladen bildar lösa huvuden som är något öppna i toppen.

Användningsområden

  • I sallader och som garnering
  • Som bas i smörgåsar och wraps
  • I sommarbuffér och på smörgåsbord
  • Som dekoration på tallrikar
  • I gröna smoothies

Tips från kocken

Skölj bladen varsamt och torka dem noggrant för bästa krispighet

Riv bladen i lagom stora bitar istället för att skära med kniv för att undvika brunfärgning

Perfekt i svenska klassiker som räksmörgås och som bas i sommarsallader

Så Väljer Du Rätt

Välj huvuden som känns fasta och tunga för sin storlek. Bladen ska vara krispiga och fräscht gröna utan bruna kanter eller fläckar. Undvik sallad som börjar bli slokig eller har gulnande blad.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Järpnässallad

  • Isbergssallad (samma mängd)
  • Romansallat (samma mängd)
  • Huvudsallat (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Maj
Juni
Juli
Augusti
September

Förvaring

Förvara i plastpåse eller låda i kylskåp. Håller sig fräsch i cirka 1-2 veckor om den förvaras rätt. Tvätta inte salladen förrän den ska användas.

Kultivering & historia

Järpnässallad är en svensk kultursort som utvecklades i början av 1900-talet och har sedan dess varit en uppskattad grönsak i svenska trädgårdar. Den är särskilt populär bland hemmaodlare för sin härdighet och goda smak.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
15
Protein
1.2 g
Kolhydrater
2.9 g
Fett
0.2 g
Fiber
1.3 g

Vitaminer

Vitamin A
370 IU
Vitamin C
9.2 mg
Vitamin K
126 µg

Mineraler

Kalium
194 mg
Kalcium
36 mg
Magnesium
13 mg

Hälsofördelar

  • Rik på antioxidanter
  • God källa till folat
  • Innehåller kostfibrer
  • Lågt kaloriinnehåll

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Lågt klimatavtryck vid säsongsodling.
Använd även de yttre bladen som ofta är lika goda. Förvara rätt för att minimera svinn..

Gustavs Kitchen

Mat & Recept