Användningsområden
- I sallader och som garnering
- Som bas i smörgåsar och wraps
- I sommarbuffér och på smörgåsbord
- Som dekoration på tallrikar
- I gröna smoothies
Tips från kocken
Skölj bladen varsamt och torka dem noggrant för b ästa krispighet
Riv bladen i lagom stora bitar istället för att skära med kniv för att undvika brunfärgning
Perfekt i svenska klassiker som räksmörgås och som bas i sommarsallader
Så Väljer Du Rätt
Välj huvuden som känns fasta och tunga för sin storlek. Bladen ska vara krispiga och fräscht gröna utan bruna kanter eller fläckar. Undvik sallad som börjar bli slokig eller har gulnande blad.
Smakprofil
Alternativ till Järpnässallad
- Isbergssallad (samma mängd)
- Romansallat (samma mängd)
- Huvudsallat (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Förvara i plastpåse eller låda i kylskåp. Håller sig fräsch i cirka 1-2 veckor om den förvaras rätt. Tvätta inte salladen förrän den ska användas.
Kultivering & historia
Järpnässallad är en svensk kultursort som utvecklades i början av 1900-talet och har sedan dess varit en uppskattad grönsak i svenska trädgårdar. Den är särskilt populär bland hemmaodlare för sin härdighet och goda smak.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på antioxidanter
- God källa till folat
- Innehåller kostfibrer
- Lågt kaloriinnehåll