Hönsklubbor är de nedre delarna av kycklingens ben, bestående av låret och trumben. De har ett mörkare, saftigare och mer smakfullt kött jämfört med kycklingbröst. Klubborna har ett högt köttinnehåll och en härlig, krispig hud när de tillagas rätt.
Användningsområden
- Grillad
- Stekt
- I grytor
- Marinerad
- Som tilltugg
- I sallader
Så Väljer Du Rätt
Välj klubbor som har en jämn färg, utan mörkare fläckar. De ska kännas fasta och ha en fräsch lukt. Undvik klubbor som ser bleka eller har en slemmig yta.
Roliga Smaker att Kombinera med Hönsklubbor
Hönsklubbor + honung + chili
Honungens sötma balanserar chilin hetta och ger en underbar karamellisering på köttet
Hönsklubbor + citron + timjan
Citronens syra och timjans örtkryddighet lyfter kycklingens naturliga smak
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Hönsklubbor
- Kycklingbröst (samma mängd)
- Kalkon (samma mängd)
Förvaring
Förvaras i kylskåp och används inom 1-2 dagar efter inköp. Kan frysas i upp till 3 månader om de förvaras väl förpackade.
Kultivering & historia
Hönsklubbor är en älskad del av kycklingen i svensk matlagning. De är populära både som grillmat, i grytor, stekta eller marinerade. I Sverige är de ett vanligt inslag på middagsbordet och älskas av både barn och vuxna för sin saftiga och smakrika karaktär.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
172
Protein
21.2 g
Kolhydrater
0 g
Fett
8.1 g
Fiber
0 g
Vitaminer
B6
0.4 mg
B12
0.3 μg
Mineraler
Selen
20 μg
Fosfor
147 mg
Hälsofördelar
- Rik på protein
- Innehåller viktiga B-vitaminer
- God källa till selen