Gustavs Kitchen

Hönsfärs

Hönsfärs är kött från kyckling som har malts eller hackats till en fin konsistens. Det är en mångsidig ingrediens som används i många olika maträtter och kan vara gjort på bröst- eller lårdelar. Färsen har en mild smak och är relativt mager jämfört med andra köttfärser.

Användningsområden

  • Köttbullar
  • Hamburgare
  • Fyllningar
  • Såser
  • Bolognese
  • Färsrätter
  • Pajer

Tips från kocken

Tillaga alltid hönsfärs till minst 75 graders innertemperatur

Krydda ordentligt för bästa smak

Undvik att röra för mycket när du steker för att behålla en fin struktur

Så Väljer Du Rätt

Välj färs som ser fräsch ut, har en jämn färg och inte luktar illa. Färsk färs ska ha en ljus rosa till ljusbrun färg.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Hönsfärs

  • Kalkonfärs (samma mängd)
  • Quornfärs (samma mängd)
  • Vegetarisk färs (samma mängd)

Förvaring

Förvaras i kylskåp och används inom 1-2 dagar efter inköp. Kan frysas i upp till 3 månader.

Kultivering & historia

Hönsfärs är populärt i matlagning över hela världen och används i allt från köttbullar och hamburgare till fyllningar och såser. I Sverige har det blivit ett allt vanligare alternativ till nöt- och fläskfärs, särskilt för de som söker ett magrare proteinval.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
165
Protein
20.8 g
Kolhydrater
0 g
Fett
9.3 g
Fiber
0 g

Vitaminer

Mineraler

Hälsofördelar

  • Högt proteininnehåll
  • Lågt i mättat fett
  • God källa till B-vitaminer
  • Lätt smält

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept