Gustavs Kitchen

Gulrot

Moroten är en söt och krispig rotfrukt med en karakteristisk orange färg. Den har en mild, söt smak och är en av våra mest mångsidiga grönsaker. Morötter kan ätas råa, kokas, stekas, bakas eller användas i soppor och grytor.

Användningsområden

  • Som snacks
  • I sallader
  • I soppor och grytor
  • Som sidorätt
  • I bakning
  • I smoothies och juicer
  • Som garnering

Tips från kocken

Skrubba hellre morötter än skala dem för att behålla näringsämnen

Förvällning i 1-2 minuter före frysning bevarar kvaliteten bättre

Rostade morötter får en intensivare, sötare smak

Spara morotsblast till buljong eller pesto

Så Väljer Du Rätt

Välj fasta, släta morötter med klar orange färg. Undvik mjuka, spruckna eller missfärgade exemplar. Mindre morötter är ofta sötare och mörare. Om blaster sitter kvar ska de vara fräscht gröna.

Roliga Smaker att Kombinera med Gulrot

Morot + apelsin + ingefära
En klassisk juice-kombination där morotens sötma möter citrusens syra och ingefärans hetta
Morot + honung + spiskummin
Perfekt för rostade morötter där honungen förstärker den naturliga sötman och spiskummin adderar djup
Morot + tahini + citron
En krämig kombination där tahinis nötighet kompletterar morotens sötma och citronen ger friskhet

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Gulrot

  • Palsternacka (samma mängd)
  • Kålrot (samma mängd)
  • Sötpotatis (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

Förvaring

Förvara morötter svalt och mörkt, helst i kylskåp. De håller sig bäst i en plastpåse eller låda med lite fukt. Undvik att förvara dem nära äpplen och päron då dessa frukter kan göra morötterna beska. Håller flera veckor vid rätt förvaring.

Kultivering & historia

Moroten har odlats i över 1000 år och var ursprungligen lila eller vit. Den orange moroten vi känner idag utvecklades i Nederländerna på 1600-talet. I Sverige är moroten en av de mest konsumerade grönsakerna och används flitigt i både traditionell husmanskost och modern matlagning.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
41
Protein
0.9 g
Kolhydrater
9.6 g
Fett
0.2 g
Fiber
2.8 g

Vitaminer

Vitamin A (betakaroten)
835 µg
Vitamin C
5.9 mg
Vitamin K
13.2 µg

Mineraler

Kalium
320 mg
Kalcium
33 mg
Magnesium
12 mg

Hälsofördelar

  • Rik på betakaroten som är bra för synen
  • Innehåller antioxidanter
  • Bra för immunförsvaret
  • Bidrar till god tarmhälsa

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Lågt klimatavtryck, särskilt när den är lokalproducerad.
Hela moroten kan användas, inklusive blasten som kan användas i pesto eller soppor.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept