Användningsområden
- Som snacks
- I sallader
- I soppor och grytor
- Som sidorätt
- I bakning
- I smoothies och juicer
- Som garnering
Tips från kocken
Skrubba hellre morötter än skala dem för att behålla näringsämnen
Förvällning i 1-2 minuter före frysning bevarar kvaliteten bättre
Rostade morötter får en intensivare, sötare smak
Spara morotsblast till buljong eller pesto
Så Väljer Du Rätt
Välj fasta, släta morötter med klar orange färg. Undvik mjuka, spruckna eller missfärgade exemplar. Mindre morötter är ofta sötare och mörare. Om blaster sitter kvar ska de vara fräscht gröna.
Roliga Smaker att Kombinera med Gulrot
Smakprofil
Alternativ till Gulrot
- Palsternacka (samma mängd)
- Kålrot (samma mängd)
- Sötpotatis (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Förvara morötter svalt och mörkt, helst i kylskåp. De håller sig bäst i en plastpåse eller låda med lite fukt. Undvik att förvara dem nära äpplen och päron då dessa frukter kan göra morötterna beska. Håller flera veckor vid rätt förvaring.
Kultivering & historia
Moroten har odlats i över 1000 år och var ursprungligen lila eller vit. Den orange moroten vi känner idag utvecklades i Nederländerna på 1600-talet. I Sverige är moroten en av de mest konsumerade grönsakerna och används flitigt i både traditionell husmanskost och modern matlagning.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på betakaroten som är bra för synen
- Innehåller antioxidanter
- Bra för immunförsvaret
- Bidrar till god tarmhälsa