Gustavs Kitchen

Ytterlår

Ytterlår är en mager och mör köttdel från bakre delen av nötkreaturets lår. Det är ett populärt styckningsdetalj som är lämpligt för både stekning, grillning och som rostbiff. Köttet har en fin köttstruktur och relativt låg fetthalt, vilket gör det till ett hälsosamt och smakrikt alternativ.

Användningsområden

  • Rostbiff
  • Grillning
  • Stekning
  • Stek
  • Marinerade bitar
  • Köttgryta

Tips från kocken

Låt köttet vila i rumstemperatur innan tillagning

Krydda generöst

Vila köttet efter tillagning för bästa resultat

Skär mot köttets fibrer för mörare bitar

Så Väljer Du Rätt

Välj kött med jämn, ljusröd färg och fint marmorerat fett. Undvik styckningsdetaljer med stora fettansamlingar eller mörka partier.

Roliga Smaker att Kombinera med Ytterlår

Ytterlår + rosmarin + vitlök + rödvin
En klassisk kombination där rosmarin och vitlök förstärker köttets naturliga smak, medan rödvinen tillför djup och komplexitet
Ytterlår + dijonsenap + honung
Dijonsenapen ger en skarp ton som balanseras perfekt av honungens sötma, vilket skapar en fantastisk marinerad biff

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Ytterlår

  • Innanlår (samma mängd)
  • Entrecôte (något mindre mängd)

Förvaring

Förvara färskt kött i kylskåp och använd inom 2-3 dagar. Kan frysas i upp till 3 månader om det förpackas väl.

Kultivering & historia

I Sverige är ytterlår en älskad köttdel som ofta används till söndagsmiddagar, grillningar och festliga tillfällen. Det är ett klassiskt val för den som vill ha mört och saftigt kött med god smak.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
250
Protein
26 g
Kolhydrater
0 g
Fett
16 g
Fiber
0 g

Vitaminer

B12
2.1 μg
B6
0.3 mg

Mineraler

Järn
2.7 mg
Zink
5.4 mg

Hälsofördelar

  • Högt proteininnehåll
  • Bra källa till järn
  • Innehåller viktiga B-vitaminer

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept