En växtbaserad ersättning för köttfärs, tillverkad av proteinrika ingredienser som soja, ärtor, bönor eller svamp. Har en köttliknande konsistens och kan användas i de flesta recept som traditionell köttfärs, från köttbullar och bolognese till tacos och gratänger.
Användningsområden
- Köttbullar
- Bolognese
- Tacos
- Lasagne
- Gratänger
- Burgare
- Grytor
Tips från kocken
Krydda ordentligt för bästa smak
Tillsätt lite olja vid stekning för bättre konsistens
Kan behöva lite mer kryddning än köttfärs
Roliga Smaker att Kombinera med Vegetariskt hackad "färs"
Vegetarisk färs + rökt paprikapulver + svarta bönor
Ger en djup, rökig smak som påminner om grillad köttfärs
Vegetarisk färs + curry + kokosmjölk
Skapar en krämig och kryddig rätt med internationell touch
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Vegetariskt hackad "färs"
- Linsfärs (samma mängd)
- Bönfärs (samma mängd)
- Quornfärs (samma mängd)
Förvaring
Förvaras enligt förpackningens anvisningar. Ofta kyld eller fryst. Öppnad förpackning bör användas inom några dagar.
Kultivering & historia
En modern matprodukt som vuxit fram ur det ökande intresset för växtbaserad kost och hållbar matlagning. Populär bland vegetarianer, veganer och de som vill minska sitt köttintag av miljö- eller hälsoskäl.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
180
Protein
20 g
Kolhydrater
10 g
Fett
8 g
Fiber
5 g
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Högre proteininnehåll än många köttfärsalternativ
- Lägre mättat fett än köttfärs
- Ofta berikat med vitaminer och mineraler