Gustavs Kitchen

Tomatillo

Tomatillo är en grön, körsbärsliknande frukt omsluten av ett tunt, pappersaktigt skal. Den har en frisk, syrlig smak med inslag av citrus och äpple. Frukten är fast och köttig med en något klibbig yta under skalet.

Användningsområden

  • Salsa verde
  • Gröna såser
  • Mexikanska grytor
  • Marinader
  • Syrliga sallader

Tips från kocken

Rosta tomatillos för att utveckla en djupare, mer komplex smak

Ta bort det klibbiga lagret under skalet genom att skölja i varmt vatten

Kombinera med fetare ingredienser för att balansera syrligheten

Så Väljer Du Rätt

Välj tomatillos som känns fasta och har ett friskt, ljusgrönt skal. Pappershöljet ska vara torrt och tätt åtsittande. Undvik de som är mjuka eller har bruna fläckar.

Roliga Smaker att Kombinera med Tomatillo

Tomatillo + avokado + lime
En krämig och syrlig kombination som är perfekt i guacamole eller som sås
Tomatillo + mango + chipotle
Söt, syrlig och rökig salsa med balanserad hetta
Tomatillo + grillad majs + cotija ost
En mexikansk inspirerad blandning av syrligt, sött och salt

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Tomatillo

  • Grön tomat (samma mängd)
  • Krusbär (samma mängd plus extra citronjuice)
  • Physalis (samma mängd men sötare smak)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Juni
Juli
Augusti
September

Förvaring

Förvara tomatillo i rumstemperatur tills de är mogna, sedan i kylskåp i upp till två veckor. Låt pappershöljet sitta kvar tills användning. Kan också frysas hela efter att skalet tagits bort.

Kultivering & historia

Tomatillon är en grundläggande ingrediens i det mexikanska köket och används främst i salsa verde och andra gröna såser. Den har odlats i Mexiko sedan aztekernas tid och är fortfarande en viktig del av landets matkultur.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
32
Protein
1 g
Kolhydrater
5.8 g
Fett
1 g
Fiber
1.9 g

Vitaminer

Vitamin C
20 mg
Vitamin K
10.1 μg
Vitamin A
114 IU

Mineraler

Kalium
268 mg
Magnesium
20 mg
Fosfor
39 mg

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Relativt lågt när odlad lokalt, högre vid import.
Pappershöljet kan komposteras, använd även övermodna frukter i kokta såser.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept