Tangelo är en hybrid mellan mandarin och grapefrukt eller pomelo. Den har en karakteristisk "puckel" vid stjälken och ett tunt skal som är lätt att skala. Fruktköttet är saftigt och sött med en mild citrussmak som är mindre syrlig än grapefrukt men mer komplex än mandarin.
Användningsområden
- Äts färsk som snack
- I fruktsallader
- Pressad till juice
- I desserter och bakverk
- Som smaksättare i marinader
Så Väljer Du Rätt
Välj frukter som känns tunga för sin storlek och har ett fast, blankt skal. Undvik frukter med mjuka fläckar eller mögel. En mogen tangelo ska ge efter något vid lätt tryck.
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Tangelo
- Mandarin (samma mängd)
- Apelsin (samma mängd)
- Clementin (samma mängd)
Säsong
Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
November
December
Förvaring
Förvaras i rumstemperatur upp till en vecka eller i kylskåp upp till två veckor. Undvik att stapla frukterna på varandra då de lätt kan få tryckskador.
Kultivering & historia
Tangelo utvecklades i början av 1900-talet i USA som en del av citrusförädlingsprogram. Den kombinerar det bästa från sina föräldrafrukter - mandarinens sötma och grapefrukts/pomelos saftighet. I Sverige har den blivit mer tillgänglig under senare år som ett spännande alternativ till traditionella citrusfrukter.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
47
Protein
0.7 g
Kolhydrater
12 g
Fett
0.2 g
Fiber
2 g
Vitaminer
Vitamin C
45 mg
Folat
15 μg
Mineraler
Kalium
180 mg
Kalcium
25 mg
Hälsofördelar
- Rik på vitamin C som stärker immunförsvaret
- Innehåller antioxidanter
- Bra källa till kostfiber
- Låg kaloriinnehåll
Miljöpåverkan
Vatten: Kräver betydande bevattning under odling.
Växthusgaser: Måttlig påverkan på grund av transport och kylförvaring.
Skalet kan användas som smaksättare eller kanderas, kärnorna kan komposteras.