Gustavs Kitchen

Svarta turkiska bönor

Svarta turkiska bönor är en mörkfärgad bönvariant med en robust, jordig smak och krämig konsistens. De är särskilt populära i turkisk och mellanöstern matlagning och har en tät, något mjölig textur när de är tillagade. Dessa bönor är rika på protein och näring och används ofta i soppor, grytor, sallader och traditionella rätter.

Användningsområden

    Så Väljer Du Rätt

    Välj bönor som är hela, jämna i färgen och utan sprickor eller märken. Lukta på dem för att säkerställa att de är färska och inte har någon unken doft.

    Roliga Smaker att Kombinera med Svarta turkiska bönor

    Svarta bönor + fetaost + citron
    En fräsch och krämig kombination där fetaostens sälta balanserar bönarnas jordighet och citronen tillför en pigg syrlighet
    Svarta bönor + kummin + vitlök
    En klassisk smakkombination från mellanöstern där kumminens värme och vitlökens intensitet förstärker bönarnas naturliga smak

    Smakprofil

    Sötma
    Sälta
    Syrlighet
    Beska
    Umami

    Förvaring

    Förvaras i tät behållare på sval, torr plats. Håller sig färska upp till 12 månader. Efter tillagning kan de förvaras i kylskåp i 3-5 dagar.

    Kultivering & historia

    I turkisk matlagning är svarta bönor en älskad ingrediens som ofta används i klassiska rätter som kuru fasulye (bönstopp) och olika mezérätter. De spelar en viktig roll i det traditionella turkiska köket och är en stapelvara i många hushåll.

    Näringsinformation (per 100g)

    Kalorier
    341
    Protein
    23.6 g
    Kolhydrater
    62.4 g
    Fett
    1.2 g
    Fiber
    15.2 g

    Vitaminer

    Folat
    444 µg
    Vitamin B6
    0.4 mg

    Mineraler

    Järn
    5.0 mg
    Magnesium
    171 mg
    Kalium
    1483 mg

    Hälsofördelar

    • Högt proteininnehåll
    • Rik på fiber
    • Stödjer hjärtehälsa
    • Hjälper till att reglera blodsocker
    • Främjar mag-tarmhälsa

    Miljöpåverkan

    Gustavs Kitchen

    Mat & Recept