Gustavs Kitchen

Svarta bönor

Svarta bönor är små, glansiga bönor med ett karakteristiskt svart skal. De har en krämig konsistens när de tillagas och en mild, nötaktig smak med jordiga toner. Dessa bönor är en stapelvara i latinamerikansk matlagning och är kända för sin förmåga att ta upp smaker från kryddor och andra ingredienser.

Användningsområden

  • I grytor och soppor
  • Som fyllning i burritos och tacos
  • I sallader
  • Som vegetariskt protein i olika rätter
  • I bönröror och dips
  • Som sidorätt tillsammans med ris

Tips från kocken

Blötlägg alltid torkade bönor över natten för bästa resultat och kortare koktid

Spara kokvätskan från bönorna - den kan användas för att göra såser tjockare

Tillsätt salt först när bönorna är nästan färdigkokta för att undvika att skalet blir segt

Så Väljer Du Rätt

Välj torkade bönor som är hela och oskadade, utan sprickor eller missfärgningar. Om du köper konserverade bönor, kontrollera att burken inte är bucklig eller skadad.

Roliga Smaker att Kombinera med Svarta bönor

Svarta bönor + mango + lime
Den söta mangon och syrliga limen lyfter bönornas jordiga smak i en fräsch sallad
Svarta bönor + sötpotatis + chipotle
Sötpotatisens sötma och chipotlens rökiga hetta kompletterar bönornas krämighet
Svarta bönor + avokado + koriander
Avokadons krämighet och koriandern fräschör skapar en perfekt balans med bönorna

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Svarta bönor

  • Kidneybönor (samma mängd)
  • Pinto bönor (samma mängd)
  • Azukibönor (samma mängd)

Förvaring

Torkade svarta bönor kan förvaras i en lufttät behållare i rumstemperatur i upp till ett år. Kokta bönor håller sig i kylskåp 3-4 dagar och kan frysas upp till 6 månader.

Kultivering & historia

Svarta bönor har varit en grundpelare i latinamerikansk matlagning i tusentals år. De är särskilt viktiga i mexikansk, kubansk och brasiliansk matkultur. I Sverige har de blivit alltmer populära i takt med ökat intresse för vegetarisk mat och internationella köket.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
341
Protein
21.6 g
Kolhydrater
62.4 g
Fett
0.9 g
Fiber
15.5 g

Vitaminer

Folat
256 μg
Vitamin B6
0.12 mg
Tiamin
0.42 mg

Mineraler

Järn
5.3 mg
Magnesium
171 mg
Kalium
1483 mg

Hälsofördelar

  • Rik på protein och fiber
  • Bra källa till järn och folat
  • Lågt glykemiskt index
  • Innehåller antioxidanter
  • Stödjer matsmältningen

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Lågt klimatavtryck jämfört med animaliskt protein.
Kokvätskan kan användas i soppor och såser, torkade bönor har lång hållbarhet.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept