Användningsområden
- I grytor och soppor
- Som fyllning i burritos och tacos
- I sallader
- Som vegetariskt protein i olika rätter
- I bönröror och dips
- Som sidorätt tillsammans med ris
Tips från kocken
Blötlägg alltid torkade bönor över natten för bästa resultat och kortare koktid
Spara kokvätskan från bönorna - den kan användas för att göra såser tjockare
Tillsätt salt först när bönorna är nästan färdigkokta för att undvika att skalet blir segt
Så Väljer Du Rätt
Välj torkade bönor som är hela och oskadade, utan sprickor eller missfärgningar. Om du köper konserverade bönor, kontrollera att burken inte är bucklig eller skadad.
Roliga Smaker att Kombinera med Svarta bönor
Smakprofil
Alternativ till Svarta bönor
- Kidneybönor (samma mängd)
- Pinto bönor (samma mängd)
- Azukibönor (samma mängd)
Förvaring
Torkade svarta bönor kan förvaras i en lufttät behållare i rumstemperatur i upp till ett år. Kokta bönor håller sig i kylskåp 3-4 dagar och kan frysas upp till 6 månader.
Kultivering & historia
Svarta bönor har varit en grundpelare i latinamerikansk matlagning i tusentals år. De är särskilt viktiga i mexikansk, kubansk och brasiliansk matkultur. I Sverige har de blivit alltmer populära i takt med ökat intresse för vegetarisk mat och internationella köket.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på protein och fiber
- Bra källa till järn och folat
- Lågt glykemiskt index
- Innehåller antioxidanter
- Stödjer matsmältningen