Användningsområden
- I sallader och smoothies
- Som tillagad grönsak i varma rätter
- I pajer och gratänger
- Som ingrediens i pasta och risotto
- I gröna juicer och hälsodrycker
Tips från kocken
Spenat minskar kraftigt i volym vid tillagning - räkna med att 500g färsk spenat blir cirka 1-2 dl tillagad
Tillsätt spenat i slutet av tillagningen för att bevara färg och näring
För bästa resultat i smoothies, frys färsk spenat i portionspåsar
Så Väljer Du Rätt
Välj spenat med klargröna, fasta blad utan gula eller bruna fläckar. Undvik slokande eller slemmiga blad. Baby-spenat är mildare i smaken och passar bra i sallader, medan mogen spenat är bättre för tillagning.
Roliga Smaker att Kombinera med Spenat
Smakprofil
Alternativ till Spenat
- Mangold (samma mängd)
- Grönkål (samma mängd)
- Nässlor (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Färsk spenat förvaras bäst i kylskåp i en plastpåse med några hål för ventilation. Håller cirka 3-5 dagar. Kan även frysas efter förvällning. Tvätta inte spenat förrän den ska användas.
Kultivering & historia
Spenat har odlats i över 2000 år och blev särskilt populär i Europa under medeltiden. I Sverige är spenat en välkänd grönsak som förknippas med hälsosam kost och blev extra känd genom seriefiguren Karl-Alfred. Idag används spenat flitigt i både varm och kall matlagning.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på järn och andra mineraler
- Hög halt av antioxidanter
- Bra källa till vitamin K och folat
- Stödjer ögonhälsa genom lutein och zeaxantin