Gustavs Kitchen

Sallat, Little Gem

Little Gem är en kompakt och söt variant av romansallat. Den har krispiga, mörkgröna ytterblad och ljusare, spröda innerblad. Bladen är avlånga och bildar små, täta huvuden som är perfekta för individuella portioner. Smaken är mild och söt med en fräsch, krispig textur.

Användningsområden

  • Som bas i sallader
  • Grillad eller halstrad hel
  • I smörgåsar och wraps
  • Som garnering
  • I caesarsallad

Tips från kocken

Perfekt för individuella portioner tack vare sin storlek

Kan serveras hel eller delad på längden för en elegant presentation

Grilla snabbt på hög värme för att behålla krispigheten

Så Väljer Du Rätt

Välj huvuden som känns fasta och kompakta med friska, gröna blad utan bruna kanter eller fläckar. De ska kännas tunga för sin storlek, vilket indikerar bra vattenhalt.

Roliga Smaker att Kombinera med Sallat, Little Gem

Little Gem + granatäpple + fetaost
Krispig sallat möter sötsyrliga granatäppelkärnor och salt fetaost
Little Gem + valnötter + päron
Nötiga valnötter och söta päron kompletterar sallatens milda smak
Little Gem + avokado + räkor
Krämig avokado och söta räkor skapar en lyxig kombination

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Sallat, Little Gem

  • Romansallat (samma mängd)
  • Hjärtsallat (samma mängd)
  • Gemsallat (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September

Förvaring

Förvara i kylskåp i plastpåse eller låda med hushållspapper som absorberar fukt. Håller cirka 5-7 dagar om den förvaras rätt. Tvätta inte sallaten förrän den ska användas.

Kultivering & historia

Little Gem har blivit mycket populär i det moderna köket tack vare sin behändiga storlek och mångsidiga användning. Den är särskilt uppskattad i restaurangkök där presentation är viktigt, eftersom hela huvuden kan serveras som en elegant portion.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
13
Protein
1.2 g
Kolhydrater
2.2 g
Fett
0.2 g
Fiber
1.1 g

Vitaminer

Vitamin A
247 μg
Vitamin C
4 mg
Vitamin K
126 μg

Mineraler

Kalium
194 mg
Kalcium
35 mg
Magnesium
13 mg

Hälsofördelar

  • Rik på antioxidanter
  • Bra källa till kostfiber
  • Lågt kaloriinnehåll
  • Bidrar till vätskebalansen

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Lågt klimatavtryck vid säsongsodling.
Hela sallaten kan användas, även de yttre bladen kan tillagas.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept