Gustavs Kitchen

Romerska bönor

Romerska bönor är stora, krämiga bönor med en karakteristisk spräcklig röd-vit färg. De har en nötaktig, mild smak och en mjölig konsistens som gör dem perfekta för grytor och soppor. När de kokas blir de mjuka och krämiga men behåller ändå sin form.

Användningsområden

  • I italienska soppor och grytor
  • Som sidorätt med olivolja och örter
  • I sallader
  • Som bas i vegetariska biffar
  • I pasta e fagioli
  • Som proteinrik ingrediens i vegetariska rätter

Tips från kocken

Blötlägg alltid bönorna över natten för bästa resultat och kortare koktid

Tillsätt inte salt förrän bönorna är nästan färdigkokta, då salt kan göra skalen hårda

Spara kokvattnet från bönorna - det kan användas som bas i soppor och såser

Så Väljer Du Rätt

Välj torkade bönor som är hela och jämnt färgade utan fläckar eller sprickor. De ska vara hårda och inte ha några tecken på fuktskador eller insektsangrepp.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Romerska bönor

  • Kidneybönor (samma mängd)
  • Cannellinibönor (samma mängd)
  • Stora vita bönor (samma mängd)

Förvaring

Torkade bönor kan förvaras i en lufttät behållare på en mörk och sval plats i upp till ett år. Kokta bönor håller sig i kylskåp upp till 5 dagar och kan även frysas.

Kultivering & historia

Romerska bönor är en viktig ingrediens i det italienska köket, särskilt i regioner som Toscana där de används i klassiska rätter som pasta e fagioli och minestrone. De har länge varit en stapelvara i medelhavsköket och uppskattas för sin mångsidighet och näringsrika egenskaper.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
333
Protein
23.4 g
Kolhydrater
60.1 g
Fett
0.8 g
Fiber
11.3 g

Vitaminer

Folat
394 μg
Tiamin (B1)
0.5 mg
Niacin (B3)
2.1 mg

Mineraler

Järn
5.5 mg
Kalium
1340 mg
Magnesium
140 mg

Hälsofördelar

  • Rik på protein
  • Hög fiberhalt
  • God källa till järn
  • Innehåller B-vitaminer
  • Lågt GI

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Lågt klimatavtryck jämfört med animaliskt protein.
Använd kokvattnet i såser eller soppor, frys in överblivna kokta bönor.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept