Användningsområden
- I italienska soppor och grytor
- Som sidorätt med olivolja och örter
- I sallader
- Som bas i vegetariska biffar
- I pasta e fagioli
- Som proteinrik ingrediens i vegetariska rätter
Tips från kocken
Blötlägg alltid bönorna över natten för bästa resultat och kortare koktid
Tillsätt inte salt förrän bönorna är nästan färdigkokta, då salt kan göra skalen hårda
Spara kokvattnet från bönorna - det kan användas som bas i soppor och såser
Så Väljer Du Rätt
Välj torkade bönor som är hela och jämnt färgade utan fläckar eller sprickor. De ska vara hårda och inte ha några tecken på fuktskador eller insektsangrepp.
Smakprofil
Alternativ till Romerska bönor
- Kidneybönor (samma mängd)
- Cannellinibönor (samma mängd)
- Stora vita bönor (samma mängd)
Förvaring
Torkade bönor kan förvaras i en lufttät behållare på en mörk och sval plats i upp till ett år. Kokta bönor håller sig i kylskåp upp till 5 dagar och kan även frysas.
Kultivering & historia
Romerska bönor är en viktig ingrediens i det italienska köket, särskilt i regioner som Toscana där de används i klassiska rätter som pasta e fagioli och minestrone. De har länge varit en stapelvara i medelhavsköket och uppskattas för sin mångsidighet och näringsrika egenskaper.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på protein
- Hög fiberhalt
- God källa till järn
- Innehåller B-vitaminer
- Lågt GI