Gustavs Kitchen

Quinoa, röd

Röd quinoa är en proteinrik sädesliknande gröda med en distinkt rödbrun färg. Till skillnad från vit quinoa har den en något fastare struktur och en mer nötaktig, jordig smak. Den behåller sin form bättre vid matlagning och är särskilt populär i sallader och varma rätter där man vill ha en mer robust textur.

Användningsområden

  • Sallader
  • Sidorätter
  • Gröna bowls
  • Vegetariska biffar
  • Som ersättning för ris

Så Väljer Du Rätt

Välj quinoa som ser jämn och torr ut, utan tecken på fukt eller mörkare fläckar. Lukta på den för att säkerställa att den inte luktar härsket.

Roliga Smaker att Kombinera med Quinoa, röd

Röd quinoa + rostade grönsaker + tahini
De rostade grönsakernas sötma möter quinoans nötighet, medan tahinin tillför krämighet och djup
Röd quinoa + granatäpple + mynta
Granatäpplets syrlighet kontrasterar mot quinoans jordighet, med mynta som fräsch accent

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
April
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober
November
December

Förvaring

Förvara i tät behållare på sval, torr plats. Kan förvaras upp till 2-3 år.

Kultivering & historia

Quinoa har varit en grundläggande föda för ursprungsbefolkningar i Anderna i tusentals år. Inkafolket kallade den för "modersäd" och betraktade den som helig. Den röda varianten är särskilt uppskattad för sin något fastare konsistens och nötaktiga smak.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
120
Protein
4.4 g
Kolhydrater
21.3 g
Fett
1.9 g
Fiber
2.8 g

Vitaminer

Folat
78 µg
Vitamin E
1.2 mg

Mineraler

Järn
2.8 mg
Magnesium
64 mg

Hälsofördelar

  • Komplett protein med alla essentiella aminosyror
  • Rik på mineraler som järn och magnesium
  • Hög halt av antioxidanter
  • Lågt glykemiskt index

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept