Gustavs Kitchen

Paprika, grön

Grön paprika är en omogen variant av paprika med en krispig, något bitter och fräsch smak. Den har ett tjockt, grönt skal och ett vitt, saftigt fruktkött med ihåligt centrum där fröna sitter. Grön paprika är mer bitter och mindre söt än sina mogna motsvarigheter i rött, gult och orange.

Användningsområden

  • Rå i sallader
  • Stekt i wok och grytor
  • Grillad som tillbehör
  • Fylld och gratinerad
  • Hackad i salsas och röror

Tips från kocken

Grilla hela paprikan tills skalet är svart för att enkelt kunna skala av det och få en rökig smak

Skär alltid paprikan från insidan för renaste skäryta

För bästa resultat vid stekning, låt paprikabitarna bli lätt brynta för extra smak

Så Väljer Du Rätt

Välj fast och tung paprika med glansigt skal utan mjuka eller mörka fläckar. Den ska kännas fast när man klämmer lätt på den. Undvik paprika med rynkigt eller skadat skal.

Roliga Smaker att Kombinera med Paprika, grön

Grön paprika + fetaost + oliver
En klassisk grekisk kombination där paprikans fräschör möter ostens sälta och olivernas umami
Grön paprika + ägg + chorizo
En spansk inspirerad kombination där paprikans bitterhet balanserar chorizons kryddighet och äggets krämighet
Grön paprika + jordnötter + lime
En sydostasiatisk twist där nötterna ger krämighet och limen friskhet till paprikans gröna toner

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Paprika, grön

  • Röd paprika (samma mängd)
  • Gul paprika (samma mängd)
  • Zucchini (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Juni
Juli
Augusti
September

Förvaring

Förvara i kylskåp i grönsakslådan där den håller cirka 1-2 veckor. Undvik att tvätta paprika innan förvaring då fukt kan påskynda förruttnelse. Kan också frysas hackad, men blir då mjukare i konsistensen.

Kultivering & historia

Grön paprika är en viktig ingrediens i många matkulturer världen över. I Sverige blev den populär under 1960-talet och är nu en standardingrediens i sallader och matlagning. Den används ofta i tex-mex-rätter, wok och grytor.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
20
Protein
0.9 g
Kolhydrater
4.6 g
Fett
0.2 g
Fiber
1.7 g

Vitaminer

Vitamin C
80.4 mg
Vitamin A
370 IU
Vitamin K
7.4 µg

Mineraler

Kalium
175 mg
Kalcium
10 mg
Magnesium
10 mg

Hälsofördelar

  • Rik på vitamin C
  • Lågt kaloriinnehåll
  • Innehåller antioxidanter
  • Bra källa till fiber

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Relativt lågt om lokalt odlad, högre vid växthusodling vintertid.
Hela paprikan kan användas, även kärnhuset kan torkas och malas till krydda.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept