Användningsområden
- Rå i sallader
- Stekt i wok och grytor
- Grillad som tillbehör
- Fylld och gratinerad
- Hackad i salsas och röror
Tips från kocken
Grilla hela paprikan tills skalet är svart för att enkelt kunna skala av det och få en rökig smak
Skär alltid paprikan från insidan för renaste skäryta
För bästa resultat vid stekning, låt paprikabitarna bli lätt brynta för extra smak
Så Väljer Du Rätt
Välj fast och tung paprika med glansigt skal utan mjuka eller mörka fläckar. Den ska kännas fast när man klämmer lätt på den. Undvik paprika med rynkigt eller skadat skal.
Roliga Smaker att Kombinera med Paprika, grön
Smakprofil
Alternativ till Paprika, grön
- Röd paprika (samma mängd)
- Gul paprika (samma mängd)
- Zucchini (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Förvara i kylskåp i grönsakslådan där den håller cirka 1-2 veckor. Undvik att tvätta paprika innan förvaring då fukt kan påskynda förruttnelse. Kan också frysas hackad, men blir då mjukare i konsistensen.
Kultivering & historia
Grön paprika är en viktig ingrediens i många matkulturer världen över. I Sverige blev den populär under 1960-talet och är nu en standardingrediens i sallader och matlagning. Den används ofta i tex-mex-rätter, wok och grytor.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på vitamin C
- Lågt kaloriinnehåll
- Innehåller antioxidanter
- Bra källa till fiber