Gustavs Kitchen

Olivfrukt

Olivfrukten är en oval stenfrukt som växer på olivträd. Den har ett tjockt, köttigt fruktkött som omger en hård kärna. Färgen varierar från grön till svart beroende på mognadsgrad. Råa oliver är mycket beska och måste behandlas innan de kan ätas.

Användningsområden

  • Som tilltugg eller tapas
  • I sallader och på pizza
  • Som ingrediens i pastarätter
  • I bröd och focaccia
  • Som garnering på drinkar
  • I tapenade och andra röror

Tips från kocken

Låt marinerade oliver nå rumstemperatur före servering för bästa smak

Spara olivlaken, den kan användas som smaksättare i dressingar och marinader

För att minska salthalten kan oliver sköljas lätt före användning

Så Väljer Du Rätt

Välj oliver efter användningsområde. Gröna oliver är fastare och passar bra i matlagning, medan svarta oliver ofta är mjukare och mildare i smaken. Leta efter oliver som är hela och fasta, utan missfärgningar eller skador.

Roliga Smaker att Kombinera med Olivfrukt

Oliver + apelsin + fänkål
En fräsch kombination där apelsinens sötma och fänkålens aniston balanserar olivernas sälta
Oliver + rosmarin + vitlök
En klassisk medelhavskombination där rosmarinens doft förstärker olivernas smak
Oliver + chili + citron
Het och syrlig kombination som ger oliverna en spännande twist

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Olivfrukt

  • Kapris (hälften så mycket)
  • Saltgurka (samma mängd)
  • Soltorkade tomater (samma mängd)

Förvaring

Färska oliver bör förvaras i saltlake eller olja i en lufttät behållare i kylskåp. Öppnade förpackningar håller cirka 2-3 veckor i kylskåp. Undvik att förvara oliver i metallbehållare då saltet kan reagera med metallen.

Kultivering & historia

Oliver har varit en grundpelare i medelhavsköket i tusentals år. De har stor kulturell betydelse och symboliserar fred och visdom i många kulturer. I Sverige har oliver blivit alltmer populära i takt med att medelhavsmaten fått större inflytande på vår matkultur.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
115
Protein
0.8 g
Kolhydrater
6.3 g
Fett
10.7 g
Fiber
3.2 g

Vitaminer

Vitamin E
3.8 mg
Vitamin A
403 IU
Vitamin K
1.4 µg

Mineraler

Järn
0.5 mg
Kalcium
88 mg
Natrium
735 mg

Hälsofördelar

  • Rik på hälsosamma enkelomättade fetter
  • Innehåller antioxidanter
  • Bra källa till E-vitamin
  • Kan ha anti-inflammatoriska egenskaper

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning, de flesta olivodlingar är regnbevattnade.
Växthusgaser: Relativt lågt klimatavtryck då olivträd är långlivade och kräver lite underhåll.
Olivkärnor kan komposteras, oljeresterna kan användas i matlagning.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept