Små, gröna bönor som är runda och kompakta. De har en mild, något nötig smak och är mycket näringsrika. Kan ätas hela, krossade eller grodda och används i både söta och salta rätter.
Användningsområden
- I soppor
- Som groddar i sallader
- I wokrätter
- Som proteinkälla i vegetariska rätter
- I desserter
- Som mjöl i bakverk
Så Väljer Du Rätt
Välj bönor som är hela, jämna i färgen och utan tecken på fukt eller mögel. För groddar, välj fräscha, krispiga exemplar utan slemmiga delar.
Roliga Smaker att Kombinera med Mungbönor, groddar
Mungbönor + kokosmjölk + lime
En krämig och fräsch kombination där kokosmjölkens sötma balanseras av limens syrlighet
Mungbönsgroddar + sesamolja + chili
En het och nötig smakkombination som passar perfekt i asiatiska rätter
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Mungbönor, groddar
- Linser (samma mängd)
- Kikärtor (samma mängd)
- Sojabönor (något mindre mängd)
Förvaring
Torra bönor kan förvaras i täta behållare i svalt, torrt utrymme i upp till ett år. Groddar bör förvaras i kylskåp och ätas inom några dagar.
Kultivering & historia
Mungbönor är en grundläggande ingrediens i många asiatiska kök, särskilt i indisk, kinesisk och thailändsk matlagning. De används både som hela bönor, mjöl och som groddar, vilket gör dem extremt mångsidiga.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
105
Protein
7.5 g
Kolhydrater
19.2 g
Fett
0.7 g
Fiber
4.2 g
Vitaminer
Folat
159 µg
Vitamin C
1 mg
Mineraler
Järn
1.4 mg
Magnesium
48 mg
Hälsofördelar
- Hög proteinhalt
- Rik på fiber
- Innehåller antioxidanter
- Kan hjälpa till att reglera blodsocker
- Stödjer hjärtehälsa