Gustavs Kitchen

Mungbönor, groddar

Små, gröna bönor som är runda och kompakta. De har en mild, något nötig smak och är mycket näringsrika. Kan ätas hela, krossade eller grodda och används i både söta och salta rätter.

Användningsområden

  • I soppor
  • Som groddar i sallader
  • I wokrätter
  • Som proteinkälla i vegetariska rätter
  • I desserter
  • Som mjöl i bakverk

Så Väljer Du Rätt

Välj bönor som är hela, jämna i färgen och utan tecken på fukt eller mögel. För groddar, välj fräscha, krispiga exemplar utan slemmiga delar.

Roliga Smaker att Kombinera med Mungbönor, groddar

Mungbönor + kokosmjölk + lime
En krämig och fräsch kombination där kokosmjölkens sötma balanseras av limens syrlighet
Mungbönsgroddar + sesamolja + chili
En het och nötig smakkombination som passar perfekt i asiatiska rätter

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Mungbönor, groddar

  • Linser (samma mängd)
  • Kikärtor (samma mängd)
  • Sojabönor (något mindre mängd)

Förvaring

Torra bönor kan förvaras i täta behållare i svalt, torrt utrymme i upp till ett år. Groddar bör förvaras i kylskåp och ätas inom några dagar.

Kultivering & historia

Mungbönor är en grundläggande ingrediens i många asiatiska kök, särskilt i indisk, kinesisk och thailändsk matlagning. De används både som hela bönor, mjöl och som groddar, vilket gör dem extremt mångsidiga.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
105
Protein
7.5 g
Kolhydrater
19.2 g
Fett
0.7 g
Fiber
4.2 g

Vitaminer

Folat
159 µg
Vitamin C
1 mg

Mineraler

Järn
1.4 mg
Magnesium
48 mg

Hälsofördelar

  • Hög proteinhalt
  • Rik på fiber
  • Innehåller antioxidanter
  • Kan hjälpa till att reglera blodsocker
  • Stödjer hjärtehälsa

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept