Gustavs Kitchen

Minneola (Honungstangerin)

Minneola är en korsning mellan grapefrukt och mandarin, känd för sin karakteristiska "puckel" vid stjälken. Frukten har en djup orangeröd färg och ett saftigt, sött fruktkött med en balanserad syrlighet. Skalet är tunt och lätt att skala.

Användningsområden

  • Äts färsk som snack
  • I fruktsallader
  • Som juice
  • I desserter
  • Som garnering
  • I marinader och dressingar

Så Väljer Du Rätt

Välj frukter som känns tunga för sin storlek och har en fast, spänstig konsistens. Skalet ska vara blankt och intensivt orangefärgat. Undvik frukter med mjuka fläckar eller mögel. En mogen minneola har en lätt eftergivlig konsistens när man trycker försiktigt på den.

Roliga Smaker att Kombinera med Minneola (Honungstangerin)

Minneola + pistage + honung
Den söta citrussmaken kompletteras perfekt av nötiga pistager och honungens blommiga sötma
Minneola + vanilj + kardemumma
Vaniljens värmande sötma och kardemummans kryddiga toner förhöjer citrusens friskhet
Minneola + mörk choklad + havssalt
Den intensiva chokladen balanseras av citrusens syrlighet medan saltet förstärker alla smaker

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Minneola (Honungstangerin)

  • Mandarin (samma mängd)
  • Clementin (samma mängd)
  • Apelsin (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
November
December

Förvaring

Förvaras bäst i rumstemperatur upp till en vecka eller i kylskåp upp till två veckor. Undvik att stapla frukterna på varandra för att förhindra tryckskador. Ta ut från kylen en stund innan servering för bästa smak.

Kultivering & historia

Minneola utvecklades på 1930-talet i Florida och är en av de mest populära tangelo-sorterna. Den har fått sitt namn efter staden Minneola i Florida. I Sverige har den blivit alltmer populär under vintersäsongen som ett sötare och mer lätthanterligt alternativ till andra citrusfrukter.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
47
Protein
0.7 g
Kolhydrater
11.8 g
Fett
0.2 g
Fiber
2.4 g

Vitaminer

Vitamin C
45 mg
Vitamin A
120 IU
Folat
24 μg

Mineraler

Kalium
180 mg
Kalcium
30 mg
Magnesium
12 mg

Hälsofördelar

  • Rik på vitamin C som stärker immunförsvaret
  • Innehåller antioxidanter
  • Bra källa till kostfiber
  • Låg kaloriinnehåll
  • Bidrar till vätskebalansen

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Medelhög på grund av transport och kylförvaring.
Skalet kan användas som zest eller kanderas, kärnorna kan komposteras.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept