Gustavs Kitchen

Mandarin

Mandarinen är en mindre citrusfrukt med ett tunt, lätt skalbart skal och söta, saftiga klyftor. Den har en karakteristisk söt och aromatisk smak som är mildare och mindre syrlig än apelsiner. Fruktköttet är delat i naturliga segment och innehåller ofta kärnor.

Användningsområden

  • Äts färsk som snacks
  • I fruktsallader
  • Som smaksättare i desserter
  • I bakverk och kakor
  • Som garnering
  • I smoothies och juicer

Så Väljer Du Rätt

Välj mandariner som känns tunga för sin storlek och har ett fast, glänsande skal. Undvik frukter med mjuka fläckar, mögel eller skrynkligt skal. En mogen mandarin ska ha en lätt fjädrande känsla och en frisk doft.

Roliga Smaker att Kombinera med Mandarin

Mandarin + mörk choklad + havssalt
Den söta citrussmaken kompletterar chokladens bitterhet medan saltet förhöjer alla smaker
Mandarin + vanilj + kardemumma
En värmande kombination där mandarinens friskhet möter vaniljens sötma och kardemummans kryddighet
Mandarin + ingefära + honung
En immunstärkande trio där mandarinens sötma balanseras av ingefärans hetta och honungens mjukhet

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Mandarin

  • Clementin (samma mängd)
  • Satsumas (samma mängd)
  • Apelsin (något större mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
Oktober
November
December

Förvaring

Förvaras bäst i rumstemperatur upp till en vecka eller i kylskåp upp till två veckor. Undvik att stapla dem på varandra då de lätt kan skadas. Bör inte frysas.

Kultivering & historia

Mandariner har en särskild kulturell betydelse i Kina där de traditionellt ges som gåvor under nyårsfirandet eftersom de symboliserar lycka och välstånd. I Sverige förknippas de ofta med jultiden och är en populär vinterfrukt.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
53
Protein
0.8 g
Kolhydrater
13.3 g
Fett
0.3 g
Fiber
1.8 g

Vitaminer

Vitamin C
26.7 mg
Vitamin A
681 IU
Folat
16 μg

Mineraler

Kalium
166 mg
Kalcium
37 mg
Magnesium
12 mg

Hälsofördelar

  • Rik på antioxidanter
  • Stärker immunförsvaret
  • Bra för hudhälsan
  • Hjälper till att förebygga förkylningar

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Relativt lågt när de är säsongsbaserade, högre vid långväga transport.
Skalet kan torkas och användas som krydda eller te, komposteras eller användas i naturlig rengöring.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept