Gustavs Kitchen

Krabba, snökrabba

Snökrabba är en populär skaldjursart med ett vitt, sött och delikat kött. Den har ett tunt, sprött skal med långa, tunna ben som gör den lätt att känna igen. Snökrabban lever i kalla, djupa havsområden och är särskilt vanlig vid kusterna av Kanada, Alaska och Grönland.

Användningsområden

  • Sallader
  • Soppor
  • Gratänger
  • Som tilltugg
  • I sushi
  • Krabbsallad

Tips från kocken

Undvik att överlagga krabban, den ska vara precis genomvarm

Servera helst färsk och nykokt

Krabbköttet är som godast när det är enkelt tillagat

Så Väljer Du Rätt

Välj krabba som luktar färskt havsvatten, utan stark fistig lukt. Skalet ska vara helt och köttet fast och vitt.

Roliga Smaker att Kombinera med Krabba, snökrabba

Snökrabba + citron + dill
En klassisk nordisk kombination där citronen lyfter krabbans sötma och dillen ger en fräsch örtig ton
Snökrabba + avokado + chili
Avokadons krämighet balanserar krabbans sälta, medan chilin ger en het kontrast

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Krabba, snökrabba

  • Kräftor (samma mängd)
  • Räkor (något mindre mängd)
  • Hummer (något mindre mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
November
December

Förvaring

Förvara rå krabba övertäckt i kylskåp och använd inom 1-2 dagar. Kan frysas i upp till 3 månader.

Kultivering & historia

I Sverige har snökrabba blivit allt mer populär inom matlagning, särskilt inom lyxig restaurangmatlagning och festliga middagar. Den är känd för sin milda, söta smak och används ofta i sallader, soppor, gratänger och som en delikatess i sig själv.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
85
Protein
17.5 g
Kolhydrater
0 g
Fett
1.3 g
Fiber
0 g

Vitaminer

B12
1.5 μg
D
0.5 μg

Mineraler

Selen
45 μg
Zink
2.5 mg

Allergivarningar

  • Innehåller skaldjur

Hälsofördelar

  • Högt proteininnehåll
  • Lågt i kalorier
  • Rik på omega-3 fettsyror
  • Bra källa till selen och zink

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept