Gustavs Kitchen

Jarlsberg

Jarlsberg är en mild, söt norsk hårdost med stora, karakteristiska hål. Den liknar schweizisk emmentalerost och har en mild, nötig smak med en len och krämig konsistens. Osten är ljusgul till färgen och har en mjuk, elastisk textur som passar utmärkt både till matlagning och som pålägg.

Användningsområden

  • Som pålägg på smörgås
  • I gratänger
  • I ostfondue
  • Som ingrediens i sallader
  • I varma mackor
  • Som tilltugg

Tips från kocken

Riv osten när den är kall för jämnare resultat

Låt osten vila i rumstemperatur i 30 minuter före servering för bästa smakupplevelse

Passar utmärkt att smälta i varma rätter

Så Väljer Du Rätt

Välj Jarlsberg med en jämn, ljusgul färg och utan mörkare fläckar. Osten ska ha en len yta och tydliga, stora hål. Undvik exemplar med sprickor eller torrare partier.

Roliga Smaker att Kombinera med Jarlsberg

Jarlsberg + honung + valnötter
Den nötiga osten får en underbar sötma från honungen, medan valnötterna tillför en krispig textur
Jarlsberg + rökt skinka + senap
Den milda osten balanseras perfekt av den rökiga skinkan och senapshettan

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Jarlsberg

  • Emmentaler (samma mängd)
  • Schweizisk Gruyère (något mindre mängd)
  • Gouda (samma mängd)

Förvaring

Förvaras i kylskåp inlindat i plastfolie eller i en lufttät behållare. Kan förvaras i upp till 2-3 veckor efter öppnande. Låt osten komma upp i rumstemperatur före servering för bästa smak.

Kultivering & historia

Utvecklad på 1950-talet vid Lantbruksuniversitetet i Norge som ett resultat av forskning för att skapa en inhemsk variant av schweizisk emmentalerost. Jarlsberg har blivit en nationell stolthet för Norge och exporteras nu över hela världen.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
320
Protein
25 g
Kolhydrater
2 g
Fett
26 g
Fiber
0 g

Vitaminer

Vitamin A
0.3 mg
Vitamin B12
1.1 μg

Mineraler

Kalcium
700 mg
Fosfor
480 mg

Hälsofördelar

  • Rik på kalcium
  • God källa till protein
  • Innehåller viktiga mineraler som fosfor och zink

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept