Gustavs Kitchen

Iberico-karré

Iberico-karré är en exklusiv köttbit från den iberiska grisen, känd för sin höga kvalitet och unika smak. Dessa grisar är av en särskild ras som föds upp i de västra delarna av Spanien, främst i regionerna Extremadura och Andalusien. Köttet är känt för sin marmorering, mjukhet och rika, intensiva smak som kommer från grisarnas speciella diet och uppfödningsmetod.

Användningsområden

  • Grillning
  • Stekning
  • Sous vide
  • Marinering
  • Rosmarin- och vitlökskryddad

Tips från kocken

Låt köttet vila i rumstemperatur innan tillagning för jämnare resultat

Undvik att steka för länge - Iberico-karré är som bäst när den är något rosa inuti

Använd en stekpanna med tjock botten för jämn värmefördelning

Så Väljer Du Rätt

Välj karréer med jämn marmorering och vacker, vit fettrand. Köttet ska ha en ljusrosa till rosa färg och vara fast vid beröring.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Förvaring

Förvara i kylskåp och använd inom 2-3 dagar efter inköp. Täck väl för att förhindra uttorkning. Kan frysas i upp till 3 månader om det förvaras i tät förpackning.

Kultivering & historia

Iberico-grisen är en nationell stolthet i Spanien och representerar en jahrhunderdenas gammal matlagnings- och uppfödningstradition. Grisarna får ofta beta fritt i ekdungar och äta ekollon, vilket ger köttet dess karaktäristiska smak och kallas "pata negra" (svart fot).

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
250
Protein
22 g
Kolhydrater
0 g
Fett
18 g
Fiber
0 g

Vitaminer

B1
0.7 mg
B6
0.4 mg
B12
2.1 μg

Mineraler

Järn
1.1 mg
Zink
2.9 mg
Selen
20.1 μg

Hälsofördelar

  • Rik på protein
  • Innehåller viktiga B-vitaminer
  • Källa till järn och zink

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept