Gorgonzola är en krämig blåmögelost med en distinkt, stark och något het smak. Den har en mjuk till halvfast konsistens med karakteristiska blå-gröna mögelstråk som ger osten dess unika utseende och intensiva smakprofil. Finns i två huvudvarianter: dolce (mild) och piccante (stark).
Användningsområden
- I sallader
- På pizzor
- I risotto
- Som pålägg
- I såser
- I desserter
- Som aptitretare
Så Väljer Du Rätt
Välj ostar med jämn blå-grön mögelfördelning. Undvik ostar med bruna eller gråa fläckar. För dolce-varianten, sök en mjukare och mildare konsistens. För piccante, leta efter en fastare och mer intensiv ost.
Roliga Smaker att Kombinera med Gorgonzola
Gorgonzola + päron + honung
En klassisk kombination där ostens sälta möter päronets sötma och honungens blommiga ton
Gorgonzola + valnötter + rödvin
Nöternas kraft och vinets komplexitet förstärker ostens djupa smak
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Alternativ till Gorgonzola
- Roquefort (samma mängd)
- Blå Castello (samma mängd)
- Stilton (samma mängd)
Förvaring
Förvaras i kylskåp, helst inlindat i plastfolie eller förvaringsbox. Tas ut ur kylen 30-60 minuter före servering för bästa smak och konsistens. Håller sig färsk 2-3 veckor efter öppnande.
Kultivering & historia
En klassisk italiensk blåmögelost som härstammar från regionen Lombardiet, närmare bestämt från städerna Gorgonzola och Milano. Osten har en historia som går tillbaka till 800-talet och är en av de äldsta blåmögelosterna i världen. Den är en stolt del av den italienska mattraditionen och används flitigt i både traditionella och moderna rätter.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
336
Protein
19 g
Kolhydrater
5 g
Fett
27 g
Fiber
0 g
Vitaminer
Vitamin A
0.4 mg
Vitamin B12
1.2 μg
Mineraler
Kalcium
280 mg
Fosfor
210 mg
Allergivarningar
- Innehåller mjölk
- Innehåller laktos
Hälsofördelar
- Rik på kalcium
- Bra källa till protein
- Innehåller probiotiska bakterier