Coppa är en traditionell italiensk charkuterivara gjord av fläskköttet från grisens nacke eller skuldra. Den är en mager, lufttorkad och kryddad köttdelikatess som skärs i tunna skivor och ofta serveras som en del av en charkuteribricka eller antipasti.
Användningsområden
- Som del av charkuteribricka
- I antipasti
- I smörgåsar
- Som pålägg
- I sallader
Så Väljer Du Rätt
Välj coppa med jämn, mörkröd färg och vit marmorering. Den ska ha en fast konsistens och en behaglig, kryddig doft. Undvik exemplar med missfärgningar eller torrhet.
Smakprofil
Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami
Förvaring
Förvaras svalt och torrt, gärna i kylskåp. Kan förvaras i upp till 2-3 veckor efter öppnande. Skärs bäst i tunna skivor när den är något kall.
Kultivering & historia
Coppa är en älskad delikatess i italiensk matkultur, särskilt populär i norra Italien. Den är en viktig del av den italienska charkuteritraditionen och har långa anor inom matlagning och mathantverk.
Näringsinformation (per 100g)
Kalorier
250
Protein
20 g
Kolhydrater
0 g
Fett
20 g
Fiber
0 g
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på protein
- Källa till B-vitaminer
- Innehåller järn