Gustavs Kitchen

Prosciutto

Prosciutto är en tunn, lätt saltad och lufttorkad skinka som är en klassisk italiensk delikatess. Den är känd för sin mjuka, smältande konsistens och rika, mild-salta smak. Prosciutto skärs extremt tunt och serveras ofta som en antipasto eller som en del av charkuterifat.

Användningsområden

    Så Väljer Du Rätt

    Välj prosciutto som har en jämn, rosa till röd färg och vit fettrand. Den ska ha en mild, söt doft och inte lukta surt eller unket.

    Roliga Smaker att Kombinera med Prosciutto

    Prosciutto + fikonmarmelad + getost
    En underbar balans mellan salt skinka, söt marmelad och krämig getost
    Prosciutto + melon + mynta
    Klassisk italiensk kombination där den salta skinkan möter den söta melonen, med myntas fräschör

    Smakprofil

    Sötma
    Sälta
    Syrlighet
    Beska
    Umami

    Förvaring

    Förvaras svalt och torrt. Täck över och förvara i kylskåp. Konsumera inom några dagar efter öppnande.

    Kultivering & historia

    Prosciutto har en lång tradition i italiensk matlagning och härstammar från medeltiden. Olika regioner i Italien, särskilt Parma och San Daniele, är kända för sina specifika prosciutto-varianter. Det är en hedersam mathantverk som kräver stor skicklighet och långa lagringstider.

    Näringsinformation (per 100g)

    Kalorier
    220
    Protein
    25 g
    Kolhydrater
    0 g
    Fett
    14 g
    Fiber
    0 g

    Vitaminer

    B12
    1.2 µg
    B6
    0.4 mg

    Mineraler

    Hälsofördelar

    • Högt proteininnehåll
    • Källa till järn och zink
    • Innehåller B-vitaminer

    Miljöpåverkan

    Gustavs Kitchen

    Mat & Recept