Användningsområden
- Hummus
- Falafel
- Grytor och soppor
- Sallader
- Rostade som snacks
- Vegetariska biffar
- Curryrätter
- Kikärtsmjöl (gram flour)
Tips från kocken
Blötlägg alltid torkade kikärter i minst 8-12 timmar före tillagning
Tillsätt bikarbonat vid blötläggning för mjukare kikärter
Spara kokvattnet (aquafaba) - det är en utmärkt äggersättning i vegansk matlagning
För krispigare falafel, använd blötlagda men ej kokta kikärter
Så Väljer Du Rätt
När du köper torkade kikärter, välj de som är hela och jämnt färgade utan fläckar eller sprickor. För konserverade kikärter, kontrollera att burkarna inte är buckliga eller uppsvällda.
Roliga Smaker att Kombinera med Chickpeas (Kikärter)
Smakprofil
Alternativ till Chickpeas (Kikärter)
- Vita bönor (samma mängd)
- Linser (samma mängd)
- Sojabönor (samma mängd)
Förvaring
Torkade kikärter kan förvaras i en lufttät behållare i rumstemperatur i flera år. Kokta kikärter håller sig cirka 3-4 dagar i kylskåp och kan frysas i upp till 6 månader.
Kultivering & historia
Kikärter har varit en grundpelare i medelhavskost och mellanösternmat i tusentals år. I Sverige har de blivit alltmer populära i takt med ökat intresse för vegetarisk mat och internationell matlagning. De är särskilt kända som huvudingrediens i hummus och falafel.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på protein och fiber
- Bra källa till järn och folsyra
- Lågt glykemiskt index
- Hjälper till att stabilisera blodsockret
- Bra för hjärthälsan