Användningsområden
- Stekt som tillbehör
- I soppor och grytor
- På pizza
- I pastarätter
- I sallader
- Som fyllning i paj
- I omelett
Tips från kocken
Torka av svampen med papper istället för att skölja den för att behålla smak och konsistens
Skär inte bort foten, den är full av smak och kan användas
För bästa stekresultat, låt svampen få ordentligt med färg i början
Så Väljer Du Rätt
Välj champinjoner som är fasta och jämnt bruna i färgen. Undvik exemplar som är slemmiga, har mörka fläckar eller är skrumpna. Hatten ska vara väl sluten mot foten.
Roliga Smaker att Kombinera med Champinjon, brun
Smakprofil
Alternativ till Champinjon, brun
- Vit champinjon (samma mängd)
- Portobello (samma mängd)
- Ostronskivling (samma mängd)
Förvaring
Förvaras bäst i papperspåse i kylskåp där de håller cirka en vecka. Undvik plastpåsar då svampen behöver andas. Kan även frysas efter förvällning.
Kultivering & historia
Brun champinjon är en populär matsvamp som odlas kommersiellt världen över. I Sverige är den ett vanligt alternativ till vit champinjon och uppskattas särskilt för sin kraftigare smak. Den används flitigt i både husmanskost och modern matlagning.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på B-vitaminer
- God proteinkälla för vegetarianer
- Innehåller antioxidanter
- Lågt kaloriinnehåll