Användningsområden
- Stekt som köttersättning i vegetariska rätter
- I pasta- och risottorecept
- Som tillbehör till kött och fisk
- I soppor och grytor
- Grillad eller stekt som sidorätt
Tips från kocken
Riv större exemplar i strimlor längs med fibrerna för en köttig textur
Torka av svampen med papper istället för att skölja den
Stek på hög värme för att få fin yta och behålla texturen
Så Väljer Du Rätt
Välj exemplar som är fasta och jämnt färgade utan mörka eller slemmiga fläckar. Svamparna ska kännas något fjädrande när man trycker lätt på dem. Undvik svampar som är torra i kanterna eller har gulnade områden.
Roliga Smaker att Kombinera med Ostronskivling
Smakprofil
Alternativ till Ostronskivling
- Shiitake (samma mängd)
- Champinjoner (samma mängd)
- Portabello (samma mängd)
Förvaring
Förvaras i kylskåp i papperspåse eller lätt övertäckt med plastfolie. Håller cirka 5-7 dagar. Undvik att tvätta svampen före förvaring då fukt påskyndar förruttnelse.
Kultivering & historia
Ostronskivling har länge varit populär i asiatisk matlagning och har under senare år blivit alltmer uppskattad i Sverige, särskilt bland vegetarianer och veganer som ett köttalternativ. Den är en av de mest odlade svamparna i världen och uppskattas för sin mångsidighet i köket.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på D-vitamin
- God proteinkälla
- Innehåller antioxidanter
- Lågt kaloriinnehåll