Användningsområden
- I italienska soppor och grytor
- Som proteinkälla i vegetariska rätter
- I sallader
- Som sidorätt med olivolja och örter
- I bönröror och dips
Tips från kocken
Blötlägg alltid bönorna i minst 8 timmar eller över natten före kokning
Tillsätt inte salt förrän bönorna är nästan färdigkokta, annars kan de bli hårda
Spara kokvattnet - det kan användas som bas i soppor eller såser
Så Väljer Du Rätt
Välj torkade bönor som är hela och jämnt färgade utan fläckar eller sprickor. De ska vara hårda och inte ha några tecken på fukt eller mögel. Om du köper färska bönor i sina baljor, se till att de är fasta och inte har några mörka fläckar.
Roliga Smaker att Kombinera med Borlottibönor
Smakprofil
Alternativ till Borlottibönor
- Kidneybönor (samma mängd)
- Pinto bönor (samma mängd)
- Cannellinibönor (samma mängd)
Förvaring
Torkade borlottibönor kan förvaras i en lufttät behållare i rumstemperatur i upp till ett år. Kokta bönor håller sig i kylskåp i 3-4 dagar och kan frysas i upp till 6 månader.
Kultivering & historia
Borlottibönor är en viktig ingrediens i det italienska köket, särskilt i norra Italien där de ofta används i traditionella rätter som pasta e fagioli och minestrone. De är också populära i andra medelhavsländer och har blivit alltmer uppskattade i det moderna vegetariska köket.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på protein
- Hög fiberhalt
- God källa till järn
- Innehåller antioxidanter
- Lågt GI