Gustavs Kitchen

Borlottibönor

Borlottibönor, även kända som cranberrybönor, är vackert spräckliga bönor i rosa och beige. De har en krämig konsistens och nötaktig smak som gör dem perfekta för italienska grytor och soppor. När de kokas blir de ljusare i färgen och får en mjuk, mjölig textur.

Användningsområden

  • I italienska soppor och grytor
  • Som proteinkälla i vegetariska rätter
  • I sallader
  • Som sidorätt med olivolja och örter
  • I bönröror och dips

Tips från kocken

Blötlägg alltid bönorna i minst 8 timmar eller över natten före kokning

Tillsätt inte salt förrän bönorna är nästan färdigkokta, annars kan de bli hårda

Spara kokvattnet - det kan användas som bas i soppor eller såser

Så Väljer Du Rätt

Välj torkade bönor som är hela och jämnt färgade utan fläckar eller sprickor. De ska vara hårda och inte ha några tecken på fukt eller mögel. Om du köper färska bönor i sina baljor, se till att de är fasta och inte har några mörka fläckar.

Roliga Smaker att Kombinera med Borlottibönor

Borlottiböna + soltorkade tomater + salvia
En klassisk italiensk kombination där bönornas krämighet möter tomaternas intensiva sötma och salvians aromatiska noter
Borlottiböna + rostad vitlök + citronskall
Den rostade vitlökens sötma kompletterar bönornas nötiga smak medan citronskalet ger en fräsch twist
Borlottiböna + pancetta + fänkål
Pancettans sälthet och fänkålens aniston skapar en spännande smakprofil med bönornas milda grund

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Borlottibönor

  • Kidneybönor (samma mängd)
  • Pinto bönor (samma mängd)
  • Cannellinibönor (samma mängd)

Förvaring

Torkade borlottibönor kan förvaras i en lufttät behållare i rumstemperatur i upp till ett år. Kokta bönor håller sig i kylskåp i 3-4 dagar och kan frysas i upp till 6 månader.

Kultivering & historia

Borlottibönor är en viktig ingrediens i det italienska köket, särskilt i norra Italien där de ofta används i traditionella rätter som pasta e fagioli och minestrone. De är också populära i andra medelhavsländer och har blivit alltmer uppskattade i det moderna vegetariska köket.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
333
Protein
23.4 g
Kolhydrater
60.1 g
Fett
0.8 g
Fiber
11 g

Vitaminer

Folat
364 μg
Tiamin (B1)
0.4 mg
Niacin (B3)
2.1 mg

Mineraler

Järn
5.1 mg
Kalium
1340 mg
Magnesium
140 mg

Hälsofördelar

  • Rik på protein
  • Hög fiberhalt
  • God källa till järn
  • Innehåller antioxidanter
  • Lågt GI

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept