Användningsområden
- I sallader
- Som sidorätt
- I grytor och soppor
- Som vegetariskt protein i huvudrätter
- Som garnering på eleganta rätter
Tips från kocken
Skölj alltid linserna noga före tillagning och kontrollera att det inte finns några stenar
Belugalinser behöver inte blötläggas men koktiden kan förkortas med 5-10 minuter om de blötläggs
Tillsätt salt först när linserna är färdigkokta för att undvika att skalet blir segt
Så Väljer Du Rätt
Välj linser som ser hela och oskadade ut. Kontrollera att det inte finns några stenar eller andra främmande föremål bland linserna. Leta efter linser med en jämn, svart färg utan missfärgningar.
Roliga Smaker att Kombinera med Belugalinser
Smakprofil
Alternativ till Belugalinser
- Puylinser (samma mängd)
- Svarta bönor (samma mängd)
- Gröna linser (samma mängd)
Förvaring
Förvaras torrt och svalt i en lufttät behållare. Håller minst ett år. Kokta linser kan förvaras i kylskåp upp till 5 dagar.
Kultivering & historia
Belugalinser har länge varit en stapelvara i det indiska köket och har på senare år blivit populära i västvärlden, särskilt bland vegetarianer och veganer som uppskattar deras höga proteininnehåll och eleganta utseende. I Sverige har de blivit alltmer populära i takt med ökat intresse för växtbaserad kost.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på protein
- Hög halt av järn
- Bra källa till fiber
- Innehåller antioxidanter
- Lågt GI