Gustavs Kitchen

Wienerschnitzel

En klassisk österrikisk rätt bestående av en tunn, panerad och stekt köttportion, traditionellt gjord på kalv. Köttet bankas tunt, paneras i ströbröd och stekes gyllenbrun i smör eller olja. Serveras ofta med en citronskiva och någon form av potatissallad eller lingonsylt.

Användningsområden

  • Huvudrätt
  • Festmat
  • Traditionell österrikisk lunch
  • Serverad med potatissallad
  • Serverad med lingonsylt

Så Väljer Du Rätt

Välj färskt, tunt kalvkött av hög kvalitet. Se till att köttet är jämntjockt och utan senor.

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Wienerschnitzel

  • Kycklingschnitzel (samma mängd)
  • Fläschnitzel (samma mängd)
  • Vegetarisk schnitzel (samma mängd)

Förvaring

Bör ätas direkt efter tillagning för bästa krispighet. Kan förvaras i kylskåp i max 1-2 dagar, men blir då mjukare.

Kultivering & historia

Wienerschnitzel är en av Österrikes mest kända nationella rätter och har en historia som sträcker sig tillbaka till 1800-talet. Rätten är så viktig för österrikisk matkultur att den har ett lagligt skyddat ursprung - en äkta Wienerschnitzel måste vara gjord på kalvkött för att få kallas just Wienerschnitzel.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
350
Protein
25 g
Kolhydrater
15 g
Fett
22 g
Fiber
1 g

Vitaminer

Mineraler

Hälsofördelar

  • Proteinrikt
  • Källa till järn och zink

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept