Användningsområden
- Som bas i eleganta sallader
- Som garnering på smörgåsar
- I vårrullar och wraps
- Som dekoration på tallrikar
- I smoothies och gröna juicer
Tips från kocken
Hantera bladen varsamt d å de är ömtåliga
Servera gärna med en lätt vinägrett som inte överskuggar den subtila smaken
Perfekt i kombination med milda ostar och nötter
Så Väljer Du Rätt
Välj rosetter med friskt gröna, fasta blad utan gula eller bruna fläckar. Bladen ska vara spänstiga och ha en fräsch doft. Undvik rosetter som ser slokiga eller missfärgade ut.
Roliga Smaker att Kombinera med Vårsallad (Mâche)
Smakprofil
Alternativ till Vårsallad (Mâche)
- Babyspenat (samma mängd)
- Rucola (samma mängd)
- Vattenkrasse (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Förvara vårsallad i kylskåp i en lufttät behållare eller plastpåse med lätt fuktigt hushållspapper. Håller cirka 3-5 dagar. Tvätta inte bladen förrän strax innan användning då fukt kan påskynda förruttnelse.
Kultivering & historia
Vårsallad har länge varit en uppskattad grönsak i europeisk matkultur, särskilt i Frankrike där den kallas 'mâche'. Den växer vilt i Europa och har traditionellt plockats på våren när de första gröna bladen tittar fram. I modern tid odlas den året runt i växthus och har blivit en populär ingrediens i gourmetkök och finare sallader.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på antioxidanter
- Bra källa till järn
- Innehåller omega-3 fettsyror
- Stödjer immunförsvaret