Gustavs Kitchen

Vårsallad (Mâche)

Vårsallad är en delikat bladgrönsak med små, mörkgröna, ovala blad som växer i rosettform. Bladen har en mild, nötaktig smak med en lätt söt ton och en mjuk, sammetslen textur. Denna grönsak är särskilt uppskattad i gourmetkök för sin delikata smak och sitt eleganta utseende.

Användningsområden

  • Som bas i eleganta sallader
  • Som garnering på smörgåsar
  • I vårrullar och wraps
  • Som dekoration på tallrikar
  • I smoothies och gröna juicer

Tips från kocken

Hantera bladen varsamt då de är ömtåliga

Servera gärna med en lätt vinägrett som inte överskuggar den subtila smaken

Perfekt i kombination med milda ostar och nötter

Så Väljer Du Rätt

Välj rosetter med friskt gröna, fasta blad utan gula eller bruna fläckar. Bladen ska vara spänstiga och ha en fräsch doft. Undvik rosetter som ser slokiga eller missfärgade ut.

Roliga Smaker att Kombinera med Vårsallad (Mâche)

Vårsallad + päron + blåmögelost
Den milda, nötiga salladen kompletterar päronets sötma och ostens sälta perfekt
Vårsallad + rostade valnötter + granatäpple
Nötterna förstärker salladens nötiga toner medan granatäpplet ger frisk syra och crunch
Vårsallad + citrusvinägrett + avokado
Citrus lyfter salladens milda smak medan avokadon adderar krämig textur

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Vårsallad (Mâche)

  • Babyspenat (samma mängd)
  • Rucola (samma mängd)
  • Vattenkrasse (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Januari
Februari
Mars
April
Maj
September
Oktober
November
December

Förvaring

Förvara vårsallad i kylskåp i en lufttät behållare eller plastpåse med lätt fuktigt hushållspapper. Håller cirka 3-5 dagar. Tvätta inte bladen förrän strax innan användning då fukt kan påskynda förruttnelse.

Kultivering & historia

Vårsallad har länge varit en uppskattad grönsak i europeisk matkultur, särskilt i Frankrike där den kallas 'mâche'. Den växer vilt i Europa och har traditionellt plockats på våren när de första gröna bladen tittar fram. I modern tid odlas den året runt i växthus och har blivit en populär ingrediens i gourmetkök och finare sallader.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
21
Protein
2 g
Kolhydrater
3.6 g
Fett
0.4 g
Fiber
2 g

Vitaminer

Vitamin C
38.2 mg
Vitamin A
7300 IU
Vitamin B6
0.2 mg

Mineraler

Järn
2.2 mg
Kalium
459 mg
Magnesium
13 mg

Hälsofördelar

  • Rik på antioxidanter
  • Bra källa till järn
  • Innehåller omega-3 fettsyror
  • Stödjer immunförsvaret

Miljöpåverkan

Vatten: Måttlig vattenförbrukning vid odling.
Växthusgaser: Lågt klimatavtryck vid säsongsodling.
Hela bladrosetten kan användas, inget svinn behövs.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept