Användningsområden
- Som vegetariskt alternativ till kyckling i grytor
- Panerad och stekt som schnitzel
- I soppor och grytor
- Som pålägg på smörgåsar
- I vegetariska burgare
Tips från kocken
Unga exemplar är bäst för matlagning då de är mjuka och saftiga
Skär bort den hårda basen innan tillagning
Kan med fördel marineras för att förstärka smaken
Fungerar utmärkt som köttsubstitut i vegetariska rätter
Så Väljer Du Rätt
Välj unga, färska exemplar som är mjuka och saftiga. Undvik äldre exemplar som är hårda eller torra. Svampen ska ha en klar orange-gul färg utan bruna eller mörka fläckar.
Roliga Smaker att Kombinera med Tuppkam (Hönsskivling)
Smakprofil
Alternativ till Tuppkam (Hönsskivling)
- Ostronskivling (samma mängd)
- Portabello (samma mängd)
- Kantarell (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Färsk tuppkam kan förvaras i kylskåp upp till en vecka i papperspåse. Den kan också skivas och frysas efter lätt förvällning. Torkning är också ett bra alternativ för långtidsförvaring.
Kultivering & historia
Tuppkam har länge varit uppskattad i både Europa och Nordamerika som en utmärkt matsvamp. Namnet "chicken of the woods" kommer från dess påfallande likhet med kycklingkött i både smak och konsistens. I Sverige har den blivit alltmer populär bland svampplockare som söker vegetariska alternativ till kött.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Proteinrik
- Lågt kaloriinnehåll
- Innehåller antioxidanter
- God källa till B-vitaminer