Gustavs Kitchen

Tuppkam (Hönsskivling)

Tuppkam är en iögonfallande svamp med sina lysande orange-gula färger som växer i överlappande hyllor på trädstammar. Köttet är saftigt och fast när svampen är ung, med en distinkt mild smak som påminner om kyckling. Den växer främst på ek och andra lövträd.

Användningsområden

  • Som vegetariskt alternativ till kyckling i grytor
  • Panerad och stekt som schnitzel
  • I soppor och grytor
  • Som pålägg på smörgåsar
  • I vegetariska burgare

Tips från kocken

Unga exemplar är bäst för matlagning då de är mjuka och saftiga

Skär bort den hårda basen innan tillagning

Kan med fördel marineras för att förstärka smaken

Fungerar utmärkt som köttsubstitut i vegetariska rätter

Så Väljer Du Rätt

Välj unga, färska exemplar som är mjuka och saftiga. Undvik äldre exemplar som är hårda eller torra. Svampen ska ha en klar orange-gul färg utan bruna eller mörka fläckar.

Roliga Smaker att Kombinera med Tuppkam (Hönsskivling)

Tuppkam + vitlök + timjan
En klassisk kombination som förstärker svampens naturliga kycklingliknande smak
Tuppkam + gräddsås + lingon
En svensk twist som påminner om klassisk kycklingrätt
Tuppkam + sesamolja + ingefära
Asiatisk inspiration som ger en spännande smakprofil

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Tuppkam (Hönsskivling)

  • Ostronskivling (samma mängd)
  • Portabello (samma mängd)
  • Kantarell (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Maj
Juni
Juli
Augusti
September
Oktober

Förvaring

Färsk tuppkam kan förvaras i kylskåp upp till en vecka i papperspåse. Den kan också skivas och frysas efter lätt förvällning. Torkning är också ett bra alternativ för långtidsförvaring.

Kultivering & historia

Tuppkam har länge varit uppskattad i både Europa och Nordamerika som en utmärkt matsvamp. Namnet "chicken of the woods" kommer från dess påfallande likhet med kycklingkött i både smak och konsistens. I Sverige har den blivit alltmer populär bland svampplockare som söker vegetariska alternativ till kött.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
33
Protein
6 g
Kolhydrater
4 g
Fett
0.5 g
Fiber
1 g

Vitaminer

Mineraler

Hälsofördelar

  • Proteinrik
  • Lågt kaloriinnehåll
  • Innehåller antioxidanter
  • God källa till B-vitaminer

Miljöpåverkan

Vatten: Inget extra vatten krävs då den växer vilt.
Växthusgaser: Mycket lågt klimatavtryck vid lokal plockning.
Hela svampen kan användas, även de något hårdare delarna kan torkas och malas till pulver.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept