Användningsområden
- I svampsås
- Som tillbehör till kött
- I pastarätter
- På smörgås
- I paj
- I soppa
- Som garnering
Tips från kocken
Rensa kantareller genom att borsta dem försiktigt - undvik att skölja om möjligt
Stek på hög värme för att få bort vätskan och utveckla smaken
Spara svampskyn från stekning - den är full av smak
Så Väljer Du Rätt
Välj fasta, torra exemplar med klar gul färg. Undvik svampar som är slemmiga, missfärgade eller har mjuka fläckar. Kontrollera noga att det är äkta kantareller - förväxla inte med den giftiga falska kantarellen.
Roliga Smaker att Kombinera med Kantarell
Smakprofil
Alternativ till Kantarell
- Trattkantarell (samma mängd)
- Gul trumpetsvamp (samma mängd)
- Ostronskivling (något mindre mängd)
Säsong
Förvaring
Förvaras helst i papperspåse i kylskåp upp till en vecka. Kan även frysas efter förvällning eller torkas. Undvik plastpåsar då svampen lätt blir slemmig. Torkade kantareller kan förvaras i lufttät behållare i upp till ett år.
Kultivering & historia
Kantarellen är en av Sveriges mest älskade matsvampar och har en särskild plats i svensk matkultur. Den kallas ofta för "skogens guld" och svampplockning av kantareller är en uppskattad sensommar- och höstaktivitet som förenar många svenska familjer.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på D-vitamin
- Innehåller antioxidanter
- Lågt kaloriinnehåll
- God proteinkälla för vegetarianer