Gustavs Kitchen

Brunsopp

Brunsoppen är en stor, ädel matsvamp med brun hatt och vit fot. Den kännetecknas av sitt vita rörskikt under hatten som med tiden blir gulaktigt till olivgrönt. Svampen har ett fast, vitt kött som inte missfärgas vid snitt och en karakteristisk nötaktig doft och smak.

Användningsområden

  • I såser och grytor
  • Som tillbehör till kött och pasta
  • Torkad som smaksättare i soppor och risottor
  • Stekt som egen rätt
  • I svampstuvning

Tips från kocken

Rensa svampen noga från jord och mask med en svampborste

Unga exemplar är bäst, äldre kan bli maskstungna

Torka gärna svampen istället för att tvätta den

Spara fotens nedre del till buljong

Så Väljer Du Rätt

Välj fasta, unga exemplar med vitt rörskikt. Undvik svampar med mjuka eller mörka fläckar. Kontrollera att foten inte är maskäten och att köttet är fast och vitt.

Roliga Smaker att Kombinera med Brunsopp

Brunsopp + parmesan + timjan
Den nötiga svampsmaken förstärks av parmesanens sälta och timjanens aromatiska noter
Brunsopp + vitlök + persilja
En klassisk italiensk kombination där vitlökens styrka balanseras av persiljans friskhet
Brunsopp + grädde + sherry
Sherryn fördjupar svampens smak medan grädden ger en lyxig munkänsla

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Alternativ till Brunsopp

  • Karljohansvamp (samma mängd)
  • Portabello (något större mängd)
  • Shiitake (samma mängd)

Säsong

Att välja ingredienser när de är i säsong ger både bättre smak och är ofta mer ekonomiskt och miljövänligt. Säsongsvaror har vanligen rest kortare sträckor, skördats när de är som mest mogna och har därmed bättre näringsinnehåll. De har också i regel ett lägre pris under sin högsäsong. Nedan visas under vilka årstider denna ingrediens vanligtvis är som bäst i Sverige.
Juli
Augusti
September
Oktober

Förvaring

Färsk brunsopp håller sig 3-4 dagar i kylskåp om den förvaras i papperspåse. För långtidsförvaring rekommenderas torkning, vilket också koncentrerar smaken. Torkad brunsopp kan förvaras i lufttät behållare i upp till ett år.

Kultivering & historia

Brunsoppen är en av Sveriges mest uppskattade matsvampar och kallas ibland för "skogens kung". Den är särskilt populär i italiensk matlagning där den kallas "porcini". I svensk matkultur har den länge varit en eftertraktad svamp för både matlagning och torkning.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
25
Protein
2.5 g
Kolhydrater
4.1 g
Fett
0.4 g
Fiber
2.3 g

Vitaminer

Vitamin D
3.1 μg
Vitamin B3
3.5 mg
Vitamin B2
0.3 mg

Mineraler

Kalium
300 mg
Fosfor
100 mg
Järn
1.5 mg

Hälsofördelar

  • Rik på D-vitamin
  • God proteinkälla för vegetarianer
  • Innehåller antioxidanter
  • Lågt kaloriinnehåll

Miljöpåverkan

Vatten: Inget extra vatten krävs då den växer vilt.
Växthusgaser: Mycket lågt klimatavtryck vid lokal plockning.
Hela svampen kan användas, även foten till buljong.

Gustavs Kitchen

Mat & Recept