Användningsområden
- I såser och grytor
- Som tillbehör till kött och pasta
- Torkad som smaksättare i soppor och risottor
- Stekt som egen rätt
- I svampstuvning
Tips från kocken
Rensa svampen noga från jord och mask med en svampborste
Unga exemplar är bäst, äldre kan bli maskstungna
Torka gärna svampen istället för att tvätta den
Spara fotens nedre del till buljong
Så Väljer Du Rätt
Välj fasta, unga exemplar med vitt rörskikt. Undvik svampar med mjuka eller mörka fläckar. Kontrollera att foten inte är maskäten och att köttet är fast och vitt.
Roliga Smaker att Kombinera med Brunsopp
Smakprofil
Alternativ till Brunsopp
- Karljohansvamp (samma mängd)
- Portabello (något större mängd)
- Shiitake (samma mängd)
Säsong
Förvaring
Färsk brunsopp håller sig 3-4 dagar i kylskåp om den förvaras i papperspåse. För långtidsförvaring rekommenderas torkning, vilket också koncentrerar smaken. Torkad brunsopp kan förvaras i lufttät behållare i upp till ett år.
Kultivering & historia
Brunsoppen är en av Sveriges mest uppskattade matsvampar och kallas ibland för "skogens kung". Den är särskilt populär i italiensk matlagning där den kallas "porcini". I svensk matkultur har den länge varit en eftertraktad svamp för både matlagning och torkning.
Näringsinformation (per 100g)
Vitaminer
Mineraler
Hälsofördelar
- Rik på D-vitamin
- God proteinkälla för vegetarianer
- Innehåller antioxidanter
- Lågt kaloriinnehåll