Gustavs Kitchen

Tomahawk

Tomahawk är en spektakulär och imponerande styckningsdetalj av nötkött som kännetecknas av ett långt revben som lämnats kvar och som ger köttstycket en karaktäristisk form som liknar en yxa (tomahawk). Det är ett tjockt, välmarmorerat styckningsdetalj från revbensraden, vanligtvis från en Black Angus- eller Wagyu-ko, som är känt för sin rika smak och mörhet.

Användningsområden

  • Festmiddag
  • Grillning
  • Fine dining
  • Specialmåltider

Tips från kocken

Låt köttet vila i rumstemperatur innan tillagning

Salta generöst

Grilla eller stek till önskad kärntemperatur

Låt köttet vila efter tillagning för bästa mörvhet

Så Väljer Du Rätt

Välj en Tomahawk med jämn marmorering, ljusröd färg och vit fettrand. Se till att köttet är från en välrenommerad köttleverantör och helst från högkvalitativa raser som Black Angus eller Wagyu.

Roliga Smaker att Kombinera med Tomahawk

Tomahawk + rökig BBQ-sås + grillad lök
Den kraftiga köttsmaken kompletteras av rökig sås och söt grillad lök
Tomahawk + tryffelolja + grov havssalt
Tryffeloljans jordiga lyxighet förhöjer köttets naturliga smak

Smakprofil

Sötma
Sälta
Syrlighet
Beska
Umami

Förvaring

Förvara rå Tomahawk-stek i kylskåp och använd inom 3-5 dagar efter inköp. Täck den väl för att förhindra uttorkning. Kan frysas i upp till 4-6 månader om den förpackas väl.

Kultivering & historia

Tomahawk-steken har blivit populär inom modern matlagning och grillkultur, särskilt i USA, där den representerar en lyxig och visuellt imponerande måltid. Den har fått sitt namn efter den nordamerikanska ursprungsbefolkningens stridsyxa på grund av dess karakteristiska form.

Näringsinformation (per 100g)

Kalorier
291
Protein
24 g
Kolhydrater
0 g
Fett
22 g
Fiber
0 g

Vitaminer

B12
2.64 μg
B6
0.5 mg
Niacin
7.3 mg

Mineraler

Järn
2.7 mg
Zink
5.4 mg
Fosfor
220 mg

Hälsofördelar

  • Rik källa till protein
  • Innehåller järn och zink
  • Bra källa till B-vitaminer

Miljöpåverkan

Gustavs Kitchen

Mat & Recept